Φιλόλογοι κατά υπ. Παιδείας για την Ιστορία Δημοτικού – Τα «μαζεύει» το ΙΕΠ μετά την κριτική

08:53 18/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Tο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) «αλλάζει ρότα» όσον αφορά στα προγράμματα σπουδών σχετικά με την Ιστορία στη Δ και Ε Δημοτικού, καθώς δέχθηκε σφοδρή κριτική από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και αναγκάζεται πλέον να λάβει υπόψη τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις και να «μαζέψει» τις προωθούμενες αλλαγές..

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΦ τονίζει ότι «το σχέδιο μεταβάλλει ριζικά τον χαρακτήρα του μαθήματος της Ιστορίας εκτρέποντας το προς κατευθύνσεις που δεν πληρούν τους επιστημονικούς και παιδαγωγικούς του στόχους».

Όπως

αναφέρει σε πεντασέλιδη έκθεσή της «οι προτεινόμενοι θεματικοί φάκελοι έχουν παιδαγωγική και μαθησιακή αξία μόνο εάν εμπλουτίζουν θεματικές ενότητες της συγκεκριμένης διδακτέας ύλης και λειτουργούν επικουρικά στη μαθησιακή διαδικασία. Ο τρόπος που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν ακυρώνει την παροχή ενιαίας ιστορικής γνώσης προς όλους τους μαθητές του ελληνικού σχολείου» και σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι «η νέα αντίληψη για την Ιστορία και τη διδασκαλία της, που κυριαρχεί στα Προγράμματα Σπουδών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, βασίζεται στην κατανόηση, κατά κύριο λόγο, του παρόντος, στην αναζήτηση ταυτοτήτων και στην βιωματική προσέγγιση, γεγονός που καταλήγει σε μια ιδεολογική κατασκευή και σε υποκειμενικές σχετικιστικές αλήθειες. Πρόκειται για μια χρηστική, ιδεοληπτική ιστορία σύμφωνα με την οποία τα επιστημονικά κριτήρια δεν θεωρούνται αναγκαία».

Διαβάστε εδώ την έκθεση της ΠΕΦ: ekthesi-istoria

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της δεκαμελούς επιτροπής που ορίστηκε από το ΙΕΠ, καθηγητής Ιστορίας Πολυμέρης Βόγλης μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» παραδέχεται τις αντιδράσεις και σημειώνει ότι θα επιχειρηθεί μία μέση λύση χωρίς να επηρεαστεί η νέα προσθήκη, αλλά να αποσυμφορηθεί η ύλη της Ε’ Δημοτικού. Παράλληλα, παρουσιάζει κάποιες ιδέες όπως ένταξη βιωματικής ιστορίας και θεματικών ιστορικών γεγονότων στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου.

Επίσης, η ΠΕΦ όπως και οι πανεπιστημιακοί εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην απόφαση για αφαίρεση πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων της ελληνικής και διεθνούς Ιστορίας με παράλληλη ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής πλευράς των ιστορικών περιόδων. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ο κ. Βόγλης διαψεύδει κάθε πρόθεση για διδασκαλία Ιστορίας με ιδεολογική χροιά, αλλά σημειώνει ότι αποτελεί κεντρική θέση των νέων προγραμμάτων σπουδών η αλλαγή σε μία διδασκαλία με επίκεντρο την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική οπτική και δεν αφήνει περιθώρια για οπισθοχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα