Φάιμαν: Να σταματήσει η καταστροφολογία για την Ελλάδα

19:35 15/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Λίγες ώρες πριν φθάσει στην Αθήνα για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν στέλνει το μήνυμα του: «Να σταματήσει η καταστροφολογία για την Ελλάδα, να τερματιστεί η ακραία πολιτική λιτότητας και να οικοδομηθεί μια μεσοπρόθεσμη προοπτική που θα ξαναδώσει

ελπίδα στους ανθρώπους«.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη Βιέννη, ο καγκελάριος της Αυστρίας δηλώνει απόλυτα πεπεισμένος ότι πρέπει να σταματήσει πλέον αυτό που συμβαίνει τώρα, δηλαδή η συζήτηση ως προς την Ελλάδα να γίνεται ολοένα και συχνότερα για ενδεχόμενες καταστροφές, ενώ εκείνο που απαιτείται τώρα είναι μεσοπρόθεσμες λύσεις, για παράδειγμα ένα πενταετές σχέδιο, για το οποίο, όπως ο ίδιος πιστεύει, θα υπήρχε κατά βάση συνεννόηση, με το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή να είναι η οικοδόμηση μιας μεσοπρόθεσμης προοπτικής, που θα ξαναδώσει ελπίδα στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν η χειρότερη από όλες τις λύσεις, και για το λόγο αυτό ο ίδιος προειδοποιεί όλους όσοι «σπεκουλάρουν» με ένα Grexit, ότι αυτό είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει πως η ακραία πολιτική λιτότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη της, και γι’ αυτό τον λόγο από την πλευρά του υποστηρίζει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει χρήματα στα κρατικά ταμεία μέσα από την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με την άποψή του, μια λογική λιτότητα είναι χρήσιμη, ωστόσο μια ακραία λιτότητα καταστρέφει την ανάπτυξη που είναι απαραίτητη, γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί η σωστή ώθηση με επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και στην οικονομία.

Όπως παρατηρεί ο Αυστριακός καγκελάριος, όταν ακούει ότι οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα έχουν μειωθεί από το 2010 σε ποσοστό 25% και ότι η θνησιμότητα των παιδιών έχει αυξηθεί από το 2008 κατά 40%, αυτά κάθε άλλο παρά τον καθησυχάζουν, ενώ από την άλλη πλευρά θεωρεί ως τελείως κατανοητή την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή πορείας.

«Η Ελλάδα υπήρξε, τώρα, αφορμή να εξεταστεί λεπτομερέστερα η ακραία πολιτική λιτότητας και με την Ελλάδα έχουμε το παράδειγμα που προειδοποιεί για το τί συμβαίνει όταν κάποιος εφαρμόζει μόνον λιτότητα, δηλαδή, υπάρχουν πάντα περισσότεροι άνεργοι, το χρέος αυξάνεται, όπως επίσης και ο κίνδυνος φτωχοποίησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα