Ερυθρός Σταυρός: Συγκέντρωσε 488 εκατ. δολ. αλλά έχτισε μόλις 6 σπίτια στην Αϊτή

12:03 7/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Ο Ερυθρός Σταυρός συγκέντρωσε περίπου 488 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές, με στόχο την παροχή βοήθειας στην Αϊτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Σύμφωνα όμως με έρευνα της ProPublica (σε συνεργασία με το NPR), παρά τις όποιες ανακοινώσεις για έναρξη προγραμμάτων κατασκευής κατοικιών, η ανθρωπιστική οργάνωση έχτισε μόλις 6 σπίτια στη χώρα!

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, το 2011 ο Ερυθρός Σταυρός ξεκίνησε,μεταξύ άλλων, ένα πρόγραμμα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει την απελπιστικά φτωχή περιοχή του Campeche, που απλώνεται

σε μια απότομη πλαγιά στην πρωτεύουσα της χώρας Πορτ-ο-Πρενς και η οποία επλήγη σοβαρά από τον σεισμό.

Ο βασικός στόχος του έργου με το όνομα LAMIKA, ήταν το χτίσιμο εκατοντάδων μόνιμων κατοικιών. Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει χτιστεί ούτε ένα σπίτι, όπως επισημαίνεται. Εμπιστευτικά email από κορυφαία στελέχη που εκφράζουν ανησυχίες, και αναφορές από καμιά δεκαριά απογοητευμένους υπαλλήλους δείχνουν ότι η φιλανθρωπική οργάνωση σπατάλησε δωρεές, και θριαμβολόγησε για μια αμφίβολη επιτυχία.

Να υπενθυμιστεί ότι το σχέδιο της οργάνωσης έκανε λόγο για κατασκευή περίπου 700 σπιτιών, που υποτίθεται θα ολοκληρώνονταν τον Ιανουάριο του 2013 ενώ στην περιοχή δεν χτίστηκε ούτε ένα! Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ξεπερνούσε τα 24 εκατ. δολάρια.

Με νεότερη ανακοίνωσή της η οργάνωση ανέφερε πως αναγκάστηκε να περιορίσει τα σχέδια στέγασης επειδή δεν μπορούσε να αποκτήσει τίτλους γης.

«Ο Ερυθρός Σταυρός λέει ότι έχει προσφέρει σπίτια σε περισσότερους από 130.000 ανθρώπους. Αλλά ο πραγματικός αριθμός των μόνιμων κατοικιών που έχτισε σε ολόκληρη την Αϊτή: έξι» τονίζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα πάντα με την ProPublica, όταν έγινε ο σεισμός του 2010 στην Αϊτή, ο Ερυθρός Σταυρός αντιμετώπιζε την δική του… κρίση. Η Gail McGovern είχε τότε αναλάβει τη διοίκηση 18 μήνες νωρίτερα, κληρονομώντας ένα τεράστιο έλλειμμα αλλά και μια οργάνωση που είχε αντιμετωπίσει σκάνδαλα μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τον τυφώνα Κατρίνα. Στο εσωτερικό του Ερυθρού Σταυρού, η καταστροφή στην Αϊτή αντιμετωπίστηκε σαν μία «εκπληκτική ευκαιρία συγκέντρωσης χρημάτων», θυμάται ένας πρώην υπάλληλος, ο οποίος βοήθησε στην οργάνωση της συγκεκριμένης προσπάθειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα