Ερντογάν: Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν πάρει θέση στην ΑΟΖ

22:18 16/6/2019 - Πηγή: Aixmi

H κυπριακή κυβέρνηση έχει πληροφορίες πως τα τουρκικά ερευμητικά πλοία ξεκίνησαν τη διαδικασία των γεωτρήσεων, παραβιάζοντας την ΑΟΖ, ενώ την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει θέση στην ανατολική Μεσόγειο για να να προστατεύσουν το προσωπικό των πλοίων.

«Αγαπητοί αδελφοί μου εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, σε αυτά τα νερά στην ΑΟΖ που έχει διαχωριστεί για μας,

συνεχίζουμε τις έρευνές μας στην ΑΟΖ μας και θα τις συνεχίσουμε. Έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο από αυτά είναι γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά. Παλαιότερα ψάχναμε να ενοικιάσουμε πλοία και δεν βρίσκαμε, αλλά πλέον είναι πλοία που μας ανήκουν αυτά. Εμείς τώρα κάνουμε αυτή τη δουλειά με αυτά. Που ήμασταν και που είμαστε τώρα; Μας ανήκουν αυτά τα πλοία πλέον. Αν κάποιοι κάνουν κινήσεις, κι εμείς με όλες τις φρεγάτες μας και αν χρειαστεί μαζί με τα αεροσκάφη μας παίρνουμε τη θέση μας δίπλα σε εκείνα τα πλοία μας και συνεχίζουμε τις εργασίες μας», ανέφερε σε τελετή βράβευσης Τούρκων εξαγωγέων.

Αναφερόμενος δε στα διεθνή εντάλματα σύλληψης, τα οποία έχει εκδόσει η Κυπριακή Δημοκρατία για τα ναυτικά πληρώματα, ήταν χλευαστικός. «Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν. Έδωσαν, λέει, μια εντολή. Έδωσαν εντολή να συλλάβουν αυτούς που βρίσκονται στο πλοίο. Τίποτα δεν θα καταφέρετε. Τί συλλήψεις θα κάνετε;Αν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά», είπε.. 

Ο Ερντογάν επιτέθηκε κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αποκαλώντας τον «ατζαμή».

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας λέει πως θέλει να φύγουμε από εκεί. Εσύ τι λες ρε! Εμείς έχουμε ακτές εκεί και είμαστε εγγυητές στην Κύπρο όπως και η Ελλάδα και η Αγγλία. Ποιος είσαι εσύ; Ο δικηγόρος τους; Από πού και ως πού η Γαλλία έχει δικαίωμα λόγου στην ανατολική Μεσόγειο; Έχει ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο; Αυτή κατά το δοκούν γίνεται νύφη – γαμπρός. Τέτοιο πράγμα δεν γίνεται. Στην Κύπρο εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη. Η Ελλάδα, η Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αν αυτές οι χώρες πουν κάτι το καταλαβαίνω. Τι δουλειά έχει η Γαλλία εδώ; Εάν μου πεις ‘και η δική μου η ΤΟΤΑL έκανε συμφωνίες’, τότε άφησε την TOTAL να μιλήσει. Και αυτή μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να συνεχίζει να μιλά σε αυτό το θέμα είναι άλλο θέμα. Εσύ ως Γαλλία δεν έχεις τέτοιο δικαίωμα, τέτοια αρμοδιότητα να λες κάτι τέτοιο».

The post Ερντογάν: Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν πάρει θέση στην ΑΟΖ appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα