Έρχονται ακόμη περισσότερα λουκέτα λόγω αύξησης ΦΠΑ

09:25 2/6/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στην αύξηση του ΦΠΑ και τις συνέπειές της στην αγορά και τις επιχειρήσεις. Όπως επεσήμανε «εάν οι επιχειρήσεις επιλέξουν να απορροφήσουν τις νέες επιβαρύνσεις, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Εάν από την άλλη επιλέξουν να το μετακυλήσουν στις τιμές, θα προσθέσουν ακόμα ένα λιθαράκι στη διαρκώς μειούμενη ζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα

θα είναι το ίδιο. Νέα λουκέτα και νέες απώλειες θέσεων εργασίας, χωρίς, μάλιστα, η θυσία αυτή να οδηγεί σε αύξηση των εσόδων του δημοσίου, που είναι και ο στόχος της κυβέρνησης».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο περίπου 6.500 καταστημάτων και την απώλεια 40.000 θέσεων απασχόλησης. Παράλληλα, στα δημόσια ταμεία μπήκαν 160 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. ευρώ που είχε αρχικώς προϋπολογιστεί, θέτοντας το μέτρο αυτό εκτός στόχων.

«Ενας νέος φαύλος κύκλος βαθιάς ύφεσης είναι προ των πυλών που εν μέρει επιβεβαιώνεται και από την ΕΛΣΤΑΤ με την πρόσφατη αναθεώρηση επί τα χείρω για περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2016» είπε ο κ. Καββαθάς, που εκτιμά ότι το αντίδοτο σε αυτές τις συνθήκες της οικονομίας είναι αναπτυξιακές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σημείωσε, επίσης, ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, τρεις στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατέγραψαν ζημίες κατά το προηγούμενο έτος, ενώ τέσσερις στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές και 15% ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες.

Επιπλέον, το 50% των ΜμΕ αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών, ενώ όπως τόνισε ο κ. Καββαθάς, η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων πρώτων χωρών της ΕΕ με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% και η εξομοίωσή του έναντι του μειωμένου ΦΠΑ σε 11 νησιά της χώρας, δυστυχώς, θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο την πραγματική οικονομία, επηρεάζοντας αρνητικά τα ελληνικά νοικοκυριά, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις».

Μάλιστα, περισσότερες από δέκα χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει μόνο μέσα στο 2016 καθώς πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες χρονιές στον επιχειρηματικό τομέα και την αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Επιχειρήσεων, οι θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί από την αρχή του έτους υπολογίζονται σε 30.000.

-Από Ιανουάριο 2016 πάνω από 10.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν

-21.000 βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης

-63.000 έχουν πολύ χαμηλό δείκτη επιβίωσης

250.000 «λουκέτα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα τελευταία 8 χρόνια

Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Κουράσης, μιλώντας στην εκδήλωση της Γραμματείας των Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ανάπτυξη», τα τελευταία 8 χρόνια η ελληνική οικονομία απώλεσε πάνω από το 1/4 του ΑΕΠ, γεγονός πρωτοφανές για μία οικονομία σε ειρηνική περίοδο.

Σήμερα, λειτουργούν 250.000 λιγότερες επιχειρήσεις, που απασχολούσαν συνολικά 800.000 εργαζομένους. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι τα τελευταία χρόνια, συντελέστηκε ένα είδος γενοκτονίας της μικρής και πολύ μικρής επιχειρηματικότητας στην πατρίδα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα