Έρχεται σύγκρουση μετατόνων κυβέρνησης -καναλαρχών

13:43 24/12/2015 - Πηγή: Aixmi

Για σκληρή μάχη με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και τα κόμματα που θεωρεί ότι τους υποστηρίζουν, ετοιμάζεται η κυβέρνηση αμέσως μετά την πρωτοχρονιά.

Όπως έχει δεσμευτεί δημοσίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μέσα στον Ιανουάριο θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Το ερώτημα είναι, όμως, πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται να ορίσουν εκπροσώπους τους στο ΕΣΡ,

το ποίο -κατά το νόμο- είναι το μόνο αρμόδιο θεσμικό όργανο για τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σχεδιάζουν να αλλάξουν το νομοθετικό πλαίσιο, αν η αντιπολίτευση επιμείνει στη «συναλλαγή με τη διαπλοκή», όπως χαρακτηριστικά λένε. «Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων θα προχωρήσει κανονικά και θα πληρώσουν όσοι θέλουν να έχουν κανάλια».

Από την πλευρά τους κάποιοι εκ των ιδιοκτητών υποστηρίζουν πως θα προσκρούσει σε συνταγματικά κωλύματα τυχόν ανατροπή του υπάρχοντος νομοθετικού οικοδομήματος, ενώ ως plan B έχουν τη μεταφορά της έδρας των σταθμών στην Κύπρο. Εκεί το κόστος απόκτησης μιας άδειας είναι σημαντικά μικρότερο και η φορολογία ελαφρύτερη.

Σημειώνουν δε ότι αν εκπέμψουν από κράτος-μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επιτρέψει την αναμετάδοση του σήματός τους από το επίγειο τηλεοπτικό της δίκτυο, δηλαδή μέσω της Digea (την οποία ελέγχουν οι ίδιοι), από Nova και OTE TV.

Keywords
Τυχαία Θέματα