Ελβετική εισαγγελία: Οι λογαριασμοί με τα 80 εκατ. δολ. μίζες είναι του Άκη

10:07 21/9/2017 - Πηγή: Aixmi

Νέα διάσταση στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών, με πρωταγωνιστή τον Ακη Τσοχατζόπουλο, δίνουν δύο αμετάκλητες αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Ελβετίας, οι οποίες δέχονται οριστικά ότι το ποσό των 80 εκατ. δολαρίων (66,8 εκατ. ευρώ) που διακινήθηκε σε ελβετικές τράπεζες προέρχεται από μίζες για την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων και ανήκει αποκλειστικά και μόνο

στον πρώην υπουργό Αμυνας του ΠΑΣΟΚ.

Το «Πρώτο Θέμα» παρουσιάζει τις δύο αποφάσεις της Εισαγγελίας της Βέρνης που έρχονται ενώ το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων οδεύει προς την έκδοση απόφασης, με την οποία θα κρίνει αν θα επικυρώσει ή όχι την πρωτόδικη καταδίκη του πρώην υπουργού σε 20ετή κάθειρξη. Πέρα απ’ όλα αυτά, όμως, οι δύο αποφάσεις της ελβετικής Δικαιοσύνης κλονίζουν συθέμελα τους έως τώρα υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του πρώην υπουργού, σύμφωνα με τους οποίους οι διώξεις σε βάρος του είναι πολιτικές, αποτελούν προϊόν «υπονόμευσής του από τον Κώστα Σημίτη και εντάσσονται σε έναν «βρώμικο πόλεμο» που διεξάγεται εναντίον του με σκοπό την εξόντωσή του!

Πρόκειται για τις πρώτες δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν οριστικά ότι το ποσό των 80 εκατ. δολαρίων που βρέθηκε σε ελβετικές τράπεζες προέρχεται από μαύρες συναλλαγές του Άκη Τσοχατζόπουλου στο περιθώριο της υπογραφής δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων και ανήκουν αποκλειστικά στον ίδιο.

Η πρώτη απόφαση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Βέρνης εκδόθηκε στις 21 Αυγούστου του 2017 και δέχεται ότι ο Νίκος Ζήγρας διακίνησε για λογαριασμό του Ακη Τσοχατζόπουλου, μέσω δύο τραπεζικών λογαριασμών που άνοιξε στη Morgan Stanley, 39,5 εκατ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό ο εξάδελφος του πρώην υπουργού, επίσης κατηγορούμενος στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δεύτερο βαθμό, κρίθηκε από την εν λόγω Εισαγγελία ένοχος για «ψευδείς δηλώσεις».

Με τη δεύτερη απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 28 Αυγούστου, η ελβετική Δικαιοσύνη δέχεται ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος ελάμβανε όλες τις αποφάσεις για τη διακίνηση των χρημάτων και έδινε εντολές ή εμφανιζόταν ακόμη και ο ίδιος στις ελβετικές τράπεζες. Αλλωστε ο πρώην υπουργός, όπως προκύπτει από έγγραφα της ελληνικής Δικαιοσύνης, είχε ταξιδέψει με διαβατήριο του Νίκου Ζήγρα στην Ελβετία, το οποίο σημειωτέον είχε κλαπεί, για να πραγματοποιήσει τραπεζικές συναλλαγές στο όνομά του.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, κατά το άνοιγμα του πρώτου λογαριασμού από τον Ζήγρα στη Morgan Stanley το 1999, ο αρμόδιος τραπεζικός σύμβουλος ήταν ενημερωμένος για το ότι πραγματικός δικαιούχος των περιουσιακών στοιχείων θα είναι ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Για τη συμπεριφορά του αυτή μάλιστα ο εν λόγω τραπεζικός σύμβουλος έκανε έναν χρόνο φυλακή στην Ελβετία.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Keywords
Τυχαία Θέματα