Ελιγμοί Παππά με τροπολογίες -Κρατά για τον εαυτό του τις αρμοδιότητες

20:23 3/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Με δυο αλλαγές, που έκανε ο Νίκος Παππάς και ο βουλευτής του Σύριζα Σπύρος Λάππας -αλλαγές που ενισχύουν το ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου Ρδιοτηλεόρασης- η κυβέρνηση έκαμψε τις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ και εν μέρει του Ποταμιού, εξασφαλίζοντας έτσι την ψήφο τους στις ρυθμίσεις που αντικαθιστούν τις αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Αντίθετα, η ΝΔ, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν και τις τρεις

νέες διατάξεις.

Ειδικότερα:

Ο υπουργός Επικρατείας διατήρησε για τον εαυτό του την αρμοδιότητα καθορισμού του αριθμού των αδειών, πρόσθεσε όμως τη φράση ότι θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Η προσθήκη αυτή ικανοποίησε το ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη πουέδωσε αρνητική ψήφο.

Ο βουλευτής Καρδίτσας του Σύριζα Σπύρος Λάππας κατέθεσε τροπολογία, με την οποία παραμένει μεν το δικαίωμα του υπουργού να καθορίζει την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού, προστίθεται όμως ότι θα απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Έτσι, συμφώνησε και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Η κυβέρνηση δε μετακινήθηκε καθόλου από τη θέση της να αναστείλει και όχι να καταργήσει το αντισυνταγματικό άρθρο 2α του νόμου Παππά. Έτσι, δεν άφησε στη ΝΔ κανένα περιθώριο συναίνεσης. Το Ποτάμι ψήφισε, επίσης, όχι. Ενώ το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε, παρότι απηύθυνε έκκληση να αλλάξει η διατύπωση και ο υπουργός αρνήθηκε.

Μετά από το αποτέλεσμα αυτό είναι από πολύ δύσκολο έως απίθανο να συγκροτηθεί ΕΣΡ την προσεχή Δευτέρα στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Και το ερώτημα είναι τι θα κάνει μετά η κυβέρνηση. Θα προχωρήσει στο νόμο-γέφυρα που είχε εξαγγείλει ο Νίκος Παππάς αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του ΣτΕ; Θα επιχειρήσει να δώσει προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας, επιβάλλοντας και ένα είδος ενοικίου στους τηλεοπτικούς σταθμούς; Στην περίπτωση αυτή θεωρείται βέβαιο ότι τα κανάλια θα προσφύγουν ξανά στο ΣτΕ ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα