Έλενα Ακρίτα: Ο πατέρας μου, Λουκής, ήταν κατά της εκτέλεσης Μπελογιάννη

20:36 27/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Ο Λουκής Ακρίτας, ο άνθρωπος που ως υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του «Γέρου της Δημοκρατίας» (1963 -1964) έφερε σε πέρας μια τεράστια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ήταν βουλευτής της ΕΠΕΚ, την περίοδο που το έκτακτο στρατοδικείο καταδίκασε τον Νίκο Μπελογιάννη σε θάνατο για κατασκοπία και τον οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα την 30η Μαρτίου του 1952.

Μαζί με άλλους δυο βουλευτές του τότε κυβερνώντος κόμματος

της ΕΠΕΚ, με πρωθυπουργό τον Νικόλαο Πλαστήρα, τον Νίκο Ασκούτση και τον Γιάννη Μογγογιάννη, εξέφρασαν δημοσίως τη διαφωνία τους με την εκτέλεση του Μπελογιάννη, παρότι το πολιτικό κλίμα της εποχής ήταν εντελώς διαφορετικό.

Η κόρη του Λουκή Ακρίτα και της Σύλβας Ακρίτα, η Έλενα Ακρίτα, το θυμίζει με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια του μουσείου Νίκος Μπελογιάννης, στη γενέτειρά του Αμαλιάδα. Γράφει στη σελίδα της στο facebook:

«Για το Νίκο Μπελογιάννη. Ο πατέρας μου Λουκής Ακρίτας – μαζί με άλλους δυο βουλευτές της ΕΠΕΚ (Νικόλαος Ασκούτσης, Ιωάννης Μογγογιάννης) – τάχθηκε φανατικά εναντιον της εκτέλεσης. Δημόσια διαχώρισε τη θέση του κόντρα στο πολιτικό ρεύμα της σιωπής και της συνενοχής. Μια ιστορική αλήθεια κατατεθειμένη στα αρχεία – αργότερα θα την επιβεβαίωνε η Έλλη Παππά στην εκπομπή μου ‘Φώτα Πορείας’. «

Η ειρωνία της ιστορίας είναι ότι ο μοναδικός στρατοδίκης που εξέφρασε διαφωνία για την εκτέλεση Μπελογιάννη ήταν ο μετέπειτα δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα