Ελευθερία Αρβανιτάκη: «Το Μνημόνιο ‘στραγγαλίζει’ τον κόσμο…»

02:40 3/7/2012 - Πηγή: Aixmi

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Εύθραυστη, αισθαντική, μοναδική ερμηνεύτρια, αλλά και βαθιά πολιτικοποιημένη γυναίκα!

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, με τον πιο αναγνωρίσιμο όσο και μετέωρο λυγμό στη φωνή, με δασκάλες τη Μαρίκα Νίνου και την Τζένη Βάνου και «μεγάλη άρκτο» στο ταξίδι της τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, παραμένει πολίτης με κεφαλαίο «Π» και διαχρονική ψηφοφόρος της Αριστεράς!

Πιστεύει βαθιά ότι το Μνημόνιο

«στραγγαλίζει» τον κόσμο και δεν οδηγεί πουθενά, χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «ελπίδα όπως κάποτε το ΠΑΣΟΚ», και εκφράζει την ευχή να τη σκαπουλάρουμε από τη χρεοκοπία με τη συνδρομή του Φρανσουά Ολάντ και του Μάριο Μόντι.

Ποιος φταίει, όμως, για όλα αυτά;
«Όλοι μας», απαντά! Μας βόλευε να κάνουμε πως δεν βλέπουμε! Και τώρα η «μπόχα» βγαίνει από παντού και διαπερνά τα πάντα!


- Μετά από μια ψυχοφθόρα προεκλογική περίοδο αποκτήσαμε κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων. Πόσο ικανοποιημένη είστε από τη σύνθεσή της; Πιστεύετε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει;

Κατ’ αρχήν θα σας έλεγα ότι δεν ξέρω. Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι σοβαροί, οι οποίοι θα επιδιώξουν να φέρουν ένα αποτέλεσμα. Δεν ξέρω κατά πόσο εξαρτάται απ’ αυτούς όλη η εξέλιξη, διότι απ’ ό,τι βλέπουμε υπάρχει κρίση στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα. Πάντα μιλάω με τον άξονα ότι δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα. Είναι σχεδόν του «δυτικού μπλοκ» και, κυρίως, της Ευρώπης. Σήμερα που μιλάμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα της μια κρίση, και σε αυτήν τουλάχιστον την περίοδο βλέπω το πρόβλημα γενικότερα στην Ευρώπη – όχι μόνο στην Ελλάδα.

- Θεωρείτε εφικτή την πρόταση των κομμάτων περί επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου;

Ναι, μπορεί να έχουμε κάποιες ελπίδες, επειδή δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα. Και επειδή Ολάντ- Ραχόι και άλλοι προσπαθούν να «ωθήσουν» το κεντρικό «πρόσωπο» του προβλήματος, τη Γερμανία, η οποία δεν δείχνει μέχρι τώρα να ανοίγει τον δρόμο (που προτείνουν όλοι) για μια ηπιότερη εξέλιξη και λύση των προβλημάτων της Ευρωζώνης. Με την υποστήριξη των εταίρων, από Μόντι, Ολάντ κ.λ.π.. Ωστόσο, συζητιέται πολύ ότι η Ευρώπη δεν θα «αντέξει» μέχρι το Φθινόπωρο με αυτή τη λογική.

- Πιστεύετε στο μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη; Έχει θέση, τελικά, στην Ευρώπη;

Βεβαίως έχει θέση και πρέπει να επιδιώξει να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων της Ευρώπης. Τόσα χρόνια δεν το έχει καταφέρει, (λειτουργεί και αποκαλύπτεται αυτή τη στιγμή μια απίστευτη «μπόχα» σε όλη τη διοίκηση), γι’ αυτό και ένα απ’ τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γίνουν είναι «κάθαρση», ώστε να αρχίσει η χώρα να δουλεύει σωστά και όχι με εξαπάτηση των πολιτών της. Διότι αυτό συμβαίνει. Κι όλα όσα ανακαλύπτονται, ότι υπάρχει λ.χ. «ρεμούλα», στην ουσία είναι ότι π.χ. εγώ εξαπατώ εσάς και εσείς εμένα. Αυτό διογκώνει τις ανάγκες του Δημοσίου, διότι τα λεφτά δεν πάνε εκεί που πρέπει .

- Δεν φταίμε και εμείς οι πολίτες που δείξαμε ανοχή τόσα χρόνια σε όσα βλέπαμε αλλά αγνοούσαμε, ίσως γιατί, μας βόλευαν;

Είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Μήπω

Keywords
Τυχαία Θέματα