ΕΚΤ προς Αθήνα: Βάλτε capital controls, αλλιώς χρηματοδότηση τέλος

15:43 28/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει capital control στις τράπεζες εώς σήμερα το βράδυ, δίνει η ΕΚΤ με την προειδοποίηση ότι σε διαφορετική περίπτωση θα διακοπεί η χρηματοδότηση προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Να σημειωθεί ότι στις 17.00 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας στο οποίο προεδρεύει ο κ. Βαρουφάκης και είναι το

όργανο το οποίο εισηγείται στον υπουργό τη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου στη συνέχεια ο υπουργός να το εισηγηθεί στην κυβέρνηση.

Νωρίτερα το BBC είχε μεταδώσει πως η ΕΚΤ θα διακόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA ενώ το Reuters είχε μεταδώσει ότι η ΕΚΤ αποφασίζει αύξηση του κουρέματος των ελληνικών εγγυήσεων, απόφαση που εάν ληφθεί «στραγγαλίζει» τις ελληνικές τράπεζες. Σε μία τέτοια περίπτωση τα χρηματοδοτικά περιθώρια των ελληνικών τραπεζών συρρικνώνονται και η επιβολή capital controls είναι σίγουρη.

Πριν την τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ προηγήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες αναμένουν ότι μετά το χθεσινό Eurogroup και από την πλευρά της ΕΚΤ αναμένεται ένα ακόμη σκληρό μήνυμα.

Το πρώτο σενάριο θέλει την ΕΚΤ να συνεχίζει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών τη Δευτέρα και την Τρίτη, ζητώντας όμως να επιβληθούν capital control ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτη η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες. Να δίνει δηλαδή στις τράπεζες τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να καλύπτονται έναντι των καταθετών τα ημερήσια όρια των αναλήψεων πχ τα 200 ευρώ ανά συναλλαγή. Μια τέτοια απόφαση θα κρατήσει το τραπεζικό σύστημα ανοικτό έως την Τετάρτη που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα, οπότε και οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.

Το δεύτερο σενάριο είναι οι τράπεζες να μην ανοίξουν τη Δευτέρα.

Να σημειωθεί τέλος, ότι μόνο το Σάββατο, μέσω των ΑΤΜ και των τραπεζικών καταστημάτων που λειτουργούν είχαν αποσυρθεί καταθέσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Πηγή φωτογραφίας: (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Keywords
Τυχαία Θέματα