ΕΚΤ: Χρειάζεται χρόνος για να αποδώσουν τα μέτρα του Μαρτίου

17:00 9/5/2016 - Πηγή: Aixmi

Το μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτει ακόμη μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%, αποστέλλει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, προσθέτοντας εντούτοις πως χρειάζεται χρόνο για να αρχίζουν να αποδίδουν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση με σημεία από την προγραμματισμένη ομιλίας του στο

Λονδίνο, είναι απίθανη η μεταβολή της νομισματικής πολιτικής σύντομα. Όπως σημειώνει ο ίδιος, η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε πιο ισχυρή θέση, προκειμένου να διαχειριστεί ενδεχόμενο «σοκ», αναφέροντας πως «τα στοιχεία παραπέμπουν σε μια συνεχιζόμενη ήπια ανάκαμψη» που όμως είναι ακόμη ευάλωτη σε διάφορους κινδύνους.

Όπως επισημαίνει, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιτύχει τον στόχο των επιπέδων κοντά στο 2% για τον πληθωρισμό και υπάρχουν αρκετά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. «Πρέπει να δώσουμε χρόνο στο πακέτο των μέτρων που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο προκειμένου να παράγει αποτελέσματα, παρακολουθώντας παράλληλα στενά τις εξωτερικές εξελίξεις», τόνισε.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει ο Κονστάνσιο, η ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι η μόνη που θα δώσει ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης. Αυτά ήταν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, εφαρμογή των δημοσιονομικών πολιτικών που είναι φιλικές στην ανάπτυξη και την ολοκλήρωση μιας ένωσης σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό κλάδο και στις αγορές κεφαλαίου.

Ένας συνδυασμός όλων αυτών θα μπορούσε να κάνει την Ευρωζώνη ικανή να προσφέρει ένα μέλλον μεγαλύτερης ευημερίας για τους πολίτες της, επισημαίνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα