Εκλογές στη Βόρεια Κορέα – Ένας ο υποψήφιος

13:34 18/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Αυτή την Κυριακή θα διεξαχθούν οι «πιο ανούσιες εκλογές του κόσμου» με τους πολίτες της Βόρειας Κορέας καλούνται να ψηφίσουν για πρώτη φορά από το 2011, όπου ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ανέλαβε την ανώτατη θέση του ηγέτη και πρώτου γραμματέα του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, την οποία κληρονόμησε.

Πρόκειται για την μοναδική στον κόσμο περίπτωση κληρονομικής κομμουνιστικής δικτατορίας.

Εκλογές διεξάγονταν στη χώρα κάθε 4 χρόνια από το 1999, αλλά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, στα πλαίσια προσπάθειας

της κορεατικής ηγεσίας να δικαιολογήσει το προσωνύμιο «δημοκρατία» στην ονομασία «Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας». Το 2011 οι εκλεγμένοι ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ 27.390 άνθρωποι. Η συμμετοχή στην εν λόγω εκλογική διαδικασία έφτασε το θεαματικό ποσοστό 99,82%, γεγονός το οποίο πιθανότατα προκάλεσε την απογοήτευση της κορεατικής ηγεσίας, σχολιάζει η Telegraph, δεδομένου ότι ελέγχει πλήρως και τους 24.900.000 πολίτες.

Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια διορθώθηκε στις εκλογές του 2014, για τις 687 θέσεις στην Ανώτατη Εθνοσυνέλευση, όπου ψήφισαν οι πάντες, ήτοι το 100%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κρατικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Είναι κωμικό να ισχυρίζονται ότι ψήφισε το 100% διότι κάτι τέτοιο αψηφά την πραγματικότητα», δήλωσε σχετικά στην Telegraph, o Ντάνιελ Πίνκστον, αναλυτής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων στη Σεούλ. Μόνο να αναλογισθεί κανείς τους χιλιάδες Βορειοκορεάτες που εγκατέλειψαν την χώρα τους εξαιτίας του καθεστώτος είναι αρκετό.

Να σημειωθει ότι η Βόρειος Κορέα έχει περισσότερα του ενός κόμματα, καθώς υπάρχουν ακόμη 3 κομματικοί σχηματισμοί αλλά και τρεις «ανεξάρτητοι» στο κοινοβούλιο – εθνοσυνέλευση της χώρας.

Ο ρόλος τους είναι καθαρά συμβολικός και εντάσσεται στις προρρηθείσες προσπάθειες του καθεστώτος να αποδείξει τον δημοκρατικό χαρακτήρα της χώρας. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τα ίδια τα ψηφοδέλτια: περιέχουν ένα και μόνο όνομα. Ναι, το γνωστό…

Πώς διεξάγεται η σχετική εκλογική διαδικασία; Οι ψηφοφόροι μπαίνουν σε έναν θάλαμο με το μοναδικό ψηφοδέλτιο και ασκούν το δημοκρατικό τους καθήκον…

Keywords
Τυχαία Θέματα