Είναι «γερμανοτσολιάς» όποιος διαφωνεί με την κυβέρνηση;

14:38 25/4/2015 - Πηγή: Aixmi

Πρώτα η είδηση: Μόνο ξύλο δεν έπεσε στη Βουλή, στη συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τώρα η πρόβλεψη: Αν επρόκειτο για πρόβα εκλογών, τότε το ξύλο που δεν έπεσε μεταξύ των βουλευτών, πολύ φοβάμαι ότι θα πέσει μεταξύ πολιτών στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου -αν και εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να στήσει πρόωρα κάλπες, μέσα σε τέτοιο κλίμα.

Πιστεύω πως αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για τη χώρα, σε μια στιγμή που γνωρίζει πρωτοφανή απομόνωση διεθνώς. Διχασμένος πολιτικός κόσμος και διχασμένος λαός

αποτελούν το διαβατήριο για την καταστροφή.

Είναι, φυσικά, δικαίωμα της κυβέρνησης να ζητήσει εκ νέου λαϊκή νομιμοποίηση -και στην παραγματικότητα, άλλη εντολή. Διότι με βάση την εντολή της 25ης Ιανουαρίου δεν έχει δικαίωμα ούτε να πάει σε ρήξη με τους δανειστές και να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία, ούτε να αποδεχθεί μέτρα εξουθενωτικά για τους Έλληνες.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί έναν «άλλο δρόμο» στις διαπραγματεύσεις και έπεισε ότι μπορεί να τον επιβάλλει. Δυστυχώς, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι δανειστές όχι μόνο απορρίπτουν την πρότασή του, αλλά εμμένουν σε όσα απαράδεκτα απαιτούσαν και από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Αν δεν αλλάξει κάτι ουσιαστικό τις επόμενες εβδομάδες, θα προκύψει αδιέξοδο και ανάγκη άλλης λαϊκής εντολής.

Το πρώτο ερώτημα είναι οι συνθήκες με τις οποίες θα οδηγηθούμε στις εκλογές. Αν η κυβέρνηση υιοθετήσει τη γραμμή Βούτση και χαρακτηρίζει περίπου «γερμανοτσολιά» ή «συνοδοιπόρο της Μέρκελ» όποιον διαφωνεί με τους χειρισμούς της, τότε οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές.

Η Αριστερά έχει πληρώσει ιστορικά βαρύ τίμημα από ανάλογες κατηγορίες, που τις απέδιδαν οι δεξιές (και όχι μόνο) μεταπολεμικές κυβερνήσεις και θα διαπράξει ασυγχώρητο λάθος αν επιχειρήσει να κάνει ό,τι της έκαναν… Να αμφισβητήσει, δηλαδή, τον πατριωτισμό των διαφωνούντων μαζί της.

Το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα ζητήσει από τους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας αν στήσει κάλπες. Εντολή να τα σπάσει με τους εταίρους ή άδεια να προχωρήσει σε συμβιβασμό με κοινωνικό κόστος, κόντρα σε όσα πιστεύει και νόμιζε πως μπορεί να καταφέρει;

Τρίτη εκδοχή, δηλαδή ισχυρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον Σύριζα ώστε να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση, δε νομίζω ότι υπάρχει. Όσοι νομίζουν ότι οι δανειστές θα «σκιαχτούν, προφανώς εθελοτυφλούν.

Κανείς δε μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις εξελίξεις, αυτή τη στιγμή. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σύριζα δείχνουν κυρίαρχοι, αλλά η κάλπη είναι πάντα «γκαστρωμένη», όπως έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης. Το κρίσιμο έως τότε, πάντως, είναι να μην παίζουν ξύλο στους δρόμους οι Έλληνες. Και αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το διασφαλίσει…

Keywords
Τυχαία Θέματα