«Έφυγε» η Ευαγγελία Βλάμη, γνωστή ακτιβίστρια της ΛΟΑΤ κοινότητας

17:16 12/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Πέθανε η γνωστή ακτιβίστρια της ΛΟΑΤ κοινότητας Ευαγγελία ΒλάμηΕυαγγελία Βλάμη είχε έντονη δράση και παρουσία στον αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και ήταν η πρώτη λεσβία που τέλεσε πολιτικό γάμο στην Τήλο το 2008.

Η Βλάμη ήταν για περισσότερο από μια δεκαετία μέλος του Athens Pride και πρωτεργάτρια στον φεμινιστικο/ λεσβιακό ακτιβισμό για

περισσότερα από 40 χρόνια..

Σε συνέντευξη της τον Φεβρουάριο του 2016 στο news247.gr αναφέρθηκε στον γάμο της με την αγαπημένη της Όλγα, ο πρώτος γάμος ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα.

«Επί πέντε χρόνια, έψαχνα δήμαρχο. Από Θεσσαλονίκη μέχρι Πάτρα και Καισαριανή. Υποκριτές όλοι. Στην τηλεόραση δήλωναν με το μέρος μας και όταν πήγαινες από κοντά, σου έλεγαν: ‘Απαιτείται νόμος!’. Μέχρι που βρήκα τον δήμαρχο της Τήλου, τον αείμνηστο Τάσο Αλιφέρη».
Ακόμη και σήμερα, δεν γνωρίζει τον πραγματικό λόγο που είπε το πολυπόθητο «ΝΑΙ». «Ίσως επειδή ήταν απλά άνθρωπος. Πίστευε στην ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Τι έχει κρατήσει από τότε; «Ξεκινήσαμε με μεγάλη αγωνία. Δεν ξέραμε εάν θα μας παρεμπόδιζαν. Με το που αποβιβαστήκαμε από το πλοίο, όλοι γνώριζαν περί τίνος πρόκειται. Αλλά συνέβη το αντίθετο. Κοντά 100 κάτοικοι του νησιού ήρθαν μέσα στο δημαρχείο, σε ένδειξη συμπαράστασης. Να φανταστείς, στα χαρτιά του γάμου εκτός από τους μάρτυρες, έχει βάλει υπογραφή το μισό νησί».
Εκτός από την Ευαγγελία και την Όλγα, την ίδια μέρα, βέρες πέρασαν κ Δημήτρης Τσαπρούνης και ο Θεμιστοκλής Κατσαγιάννης. Ακολούθησε γλέντι σε ταβέρνα, τσουγκρίσματα και ευχές για «καλή ζωή».
Αυτό που δεν θα ξεχάσει; Την ατάκα του παπά της ενορίας: «Ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις στο γάμο» και την στάση των κατοίκων. «Κάποια στιγμή, θέλησα να πάρω τσιγάρα, τηλεκάρτες και άλλα, από ένα περίπτερο και ο ιδιοκτήτης μου είπε: ‘Δεν θέλω λεφτά. Για το γάμο σου’».
«Αυτές τις αντιδράσεις θυμάμαι και δεν μπορώ να τις ξεχάσω. Και μιλάμε για 80 χρονών ανθρώπους!».

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος ήταν αυτός που ανακοίνωσε μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook τον θάνατο της Ευαγγελίας Βλάμη: «Με απέραντη οδύνη και αγάπη είμαι υποχρεωμένος ν ανακοινώσω προς θεούς κι ανθρώπους πως η μεγάλη η δυνατή η τρυφερή η αποφασισμένη καρδιά τη φεμινίστριας λεσβίας ακτιβίστριας Ευαγγελίας Βλάμη δεν χτυπάει πιά. Για 4 δεκαετίες η Βαγγελιώ με τους αγώνες, τη συντροφιά, τη συμμετοχή, τη γλώσσα και την τρυφερότητά της άλλαξε τη ζωή μας Το θάρρος, η ψυχάρα η τόλμη και η αγάπη της προς όλες μας θα είναι πάντα μαζί μας. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ!»

Keywords
Τυχαία Θέματα