Δριμεία κριτική από τους Ευρωπαίους ηγέτες σε βάρος της Ελλάδας

16:35 1/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Έντονη ήταν η αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων στην νέα ελληνική πρόταση. Με το που γνωστοποιήθηκε το κείμενο ο ένας μετά τον άλλον παίρνουν θέση και μάλιστα είναι ιδαίτερα επικριτικοί στα σχόλια τους.

Πρώτη και καλύτερη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία τόνισε ότι : «Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τζόγος. Είμαστε μια ένωση με δικαιώματα και υποχρεώσεις, αν χάσουμε αυτό η Ευρώπη καταρρέει. Μπορούμε να περιμένουμε

ήρεμα το δημοψήφισμα, η Ευρώπη είναι δυνατή. Νωρίτερα δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση. Το δημοψήφισμα είναι σαφώς δημοκρατικό δικαίωμα της Ελλάδας. Είναι όμως δημοκρατικό δικαίωμα και των χωρών της ευρωζώνης να έχουν γνώμη διότι τις αφορά. Πλέον έχουμε πάρει τα μέτρα μας, δε φοβόμαστε οικονομική καταστροφή λόγω του ελληνικού προβλήματος.

Συμβιβασμός με κάθε κόστος δεν γίνεται, αλλιώς η Ευρώπη θα χαθεί. Όλες μου οι αποφάσεις, και αυτές της γερμανικής Βουλής, στοχεύουν σε μία νέα εποχή σταθερότητας στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται για μερικά δισεκατομμύρια ευρώ, πρόκειται για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παραμείνει ανταγωνιστική«.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε πως «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή βάση για σοβαρή διαπραγμάτευση με την Ελλάδα και επισήμανε ότι από την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης λείπει η σαφήνεια. Οι Έλληνες πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν», τόνισε και επισήμανε ότι δεν υπήρξε συμφωνία κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν ότι η πόρτα για συνομιλίες παραμένει ανοιχτή.

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι με την εκπνοή του δεύτερου προγράμματος δημιουργείται μια νέα κατάσταση και οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο του ESM. «Είναι μια δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα», δήλωσε και προέβλεψε ότι οι νέες συνομιλίες θα γίνουν υπό πιο δύσκολες συνθήκες. Επέρριψε δε την ευθύνη στην «ακατανόητη πλέον συμπεριφορά της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να δεχθούν ή να απορρίψουν την συμφωνία διότι δεν υπάρχει πλέον και δεν υπήρχε ποτέ και πρόσθεσε ότι είναι λάθος να αναζητά κανείς τους υπεύθυνους για την ελληνική κρίση εκτός Ελλάδος.

«Μείναμε πάντα προσηλωμένοι στις συμφωνίες και στους κανόνες. Αν είχαμε κάνει όλοι το ίδιο, η Ελλάδα δεν θα ήταν σε αυτή την απελπιστική κατάσταση», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη για την κατάσταση και οι ισχυρισμοί περί του αντιθέτου αποτελούν κινήσεις αντιπερισπασμού από την Ελλάδα, ενώ σχετικά με τη δήλωση του Έλληνα ομολόγου του Γιάνη Βαρουφάκη, ότι σε περίπτωση που το «ναι» επικρατήσει στο δημοψήφισμα η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την απορία του σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να το κάνει αυτό μια κυβέρνηση που έχει κάνει καμπάνια υπέρ του «Όχι».

Πρέπει να έχει κανείς τη βούληση να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, προκειμένου να οικοδομήσει εμπιστοσύνη, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να αλλάζει γνώμη διαρκώς.

Έκκληση να υπάρξει «άμεσα» συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
«Πρέπει να είμαι σαφής, η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως», ανέφερε ο Ολάντ, προσθέτοντας πως δεν μπορεί πλέον να «αναβάλλεται» ένας συμβιβασμός. «Πάει καιρός που μιλάμε γι” αυτή τη συμφωνία, ας γίνει», επέμεινε ο Γάλλος πρόεδρος και τόνισε ότι ως Ευρωπαίος, δεν επιθυμεί τη διάσπαση της Ευρωζώνης.

Ο κύριος πρωταγωνιστής των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως είναι σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές και άλλες αρχές, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι «στην παρούσα φάση, δεν έχουμε πρόγραμμα του οποίου τους όρους να μπορούμε να συζητήσουμε«.

«Τώρα βρισκόμαστε σε διαφορετική διαδικασία, αφού έχει εκπνεύσει η ισχύς του προγράμματος και πρέπει να αρχίσουμε τις διαβουλεύσεις αναφορικά με ένα νέο πρόγραμμα. Για να γίνει αυτό επισήμως πρέπει να έχουμε την απόφαση του Eurogroup που θα συμφωνεί (με το αίτημα της Αθήνας) είπε και κατέληξε «η συζήτηση για προαπαιτούμενα θα γίνει σε ένα πλαίσιο ενός νέου προγράμματος του ESM». Η Κομισιόν κάνει μια κατ’ αρχήν αξιολόγηση του αιτήματος για νέο διετές δάνειο από τον ESM και θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της στο Eurogroup».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επεσήμανε για άλλη μια φορά πως το δημοψήφισμα αφορά την παραμονή ή όχι στο ευρώ
«Οι κανόνες πρέπει να τύχουν σεβασμού παντού. Και στην Ελλάδα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι το υπόδειγμα της νέας Ευρώπης που οραματιζόμαστε. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να πετύχουμε μια ικανοποιητική συμφωνία και να αποφευχθεί το δράμα και η δραχμή, αλλά η κατάσταση μας απομακρύνει από το κεντρικό σημείο της συζήτησης διότι πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες. Αφού τους σέβονται παντού το ίδιο πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Δεν κόψαμε τις πρόωρες συντάξεις για να τις πληρώσουμε στους Έλληνες, δεν αυξήσαμε τους φόρους για να επιτρέψουμε να συνεχίσουν να μην τους πληρώνουν οι Έλληνες εφοπλιστές», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι.

Πρόσθεσε δε πως: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί στον κύριο δρόμο των δομικών μεταρρυθμίσεων, και ελπίζω ο ελληνικός λαός να κατανόησε με σαφήνεια το ερώτημα του δημοψηφίσματος, διότι δεν αφορά την συμπάθεια δυο ηγετών, αλλά την επιστροφή στην δραχμή ή την παραμονή στο Ευρώ. Το πραγματικό στοιχείο κλειδί είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δυο προβλήματα: ένα αποκλειστικά οικονομικό όραμα του μέλλοντος της ΕΕ δεν αποφέρει αποτελέσματα. Και αν κάποιοι μπορεί να σκέφτονται ότι είναι αρκετό, πρέπει να έχουμε το θάρρος να παραδεχθούμε ότι η λιτότητα δεν έφερε αποτελέσματα».

Δριμεία κριτική εναντίον της Ελλάδας, άσκησε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς σε ομιλία του, στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της αυστριακής Βουλής, χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ως «απόλυτα απαράδεκτη» τη στάση της Αθήνας στο θέμα της κρίσης χρέους και ως «προβληματικό» τον τόνο της ελληνικής πλευράς .

Κατά την άποψή του, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ανεχθεί «εκβιασμούς», ενώ δεν είναι ο σωστός δρόμος η μόνιμη συνέχιση επιδότησης «ενός συστήματος που δεν λειτουργεί».

Επιπλέον, ο Σεμπάστιαν Κουρτς υποστήριξε στην ομιλία του, ότι δεν είναι καλό σημάδι για τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, οι Έλληνες να μην τηρούν τις δεσμεύσεις, και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να επιβάλει στην ΕΕ τη γνώμη της εκείνη η χώρα η οποία κτυπά με τον πλέον θορυβώδη τρόπο το χέρι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ.
Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Σλοβάκος υπουργός υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ταχθεί υπέρ του «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα, αλλιώς θα ρίξει την Ελλάδα στο γκρεμό.
«Φοβάμαι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν με ευρώ, σε περίπτωση όπου επικρατήσει το όχι στο δημοψήφισμα της Κυριακής» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Κάζιμιρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα