ΔΝΤ: Το ελληνικό πρόγραμμα έχει πλαφόν χρέους, όπως κι όλα τα άλλα

21:30 20/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης πράγματι συνοδεύεται από πλαφόν χρέους, όπως άλλωστε όλα τα Μνημόνια που στηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του οργανισμού, Γουίλιαμ Μάρεϊ.

Η δήλωσή έρχεται στον απόηχο ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε πως τα σχέδια της Αθήνας

για άμεση επάνοδο στις αγορές ομολόγων «πάγωσαν» πριν λίγες ημέρες ακριβώς λόγω των ορίων που έχει θέσει το ΔΝΤ.

Ο κ. Μάρεϊ απέφυγε να διευκρινίσει εάν το επίμαχο πλαφόν ήταν όντως υπαίτιο για την αναστολή των ελληνικών σχεδίων. Προσέθεσε λακωνικά πως ο «απώτερος στόχος» του προγράμματος στήριξης είναι η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρέους.

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ της Wall Street Journal -το οποίο δημοσιεύθηκε ενώ ήταν ακόμη σε εξέλιξη η ενημέρωση, αναφέρει ότι σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που προετοιμάστηκαν ενόψει της αποψινής συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ και φέρουν την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης- το νέο πρόγραμμα του Ταμείου θέτει ανώτατο όριο στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης περίπου στα 325 δισ. ευρώ. Όπως εξηγεί η WSJ το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο υφιστάμενο χρέος της χώρας συν τα κεφάλαια διάσωσης που λαμβάνει από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Παρότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές για να διαχειριστεί το χρέος της – ανταλλάσσοντας παλαιά ομόλογα με νέα υπό καλύτερους όρους, αν μπορέσει να τους πετύχει – το πλαφόν χρέους θα εμποδίσει την έκδοση νέων ομολόγων για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας, όπως θα επιθυμούσε η Αθήνα.

Aπ’ ό,τι φαίνεται – σχολιάζει η WSJ – όταν μπήκαν οι υπογραφές στα έγγραφα δεν δόθηκε σημασία στις συνέπειες που έχει η θέσπιση πλαφόν στο χρέος. Αξιωματούχοι με γνώση του ζητήματος αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές έχουν πλέον δεσμευθεί και οι όροι δεν μπορούν να αλλάξουν.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να ανάψει «πράσινο φως» για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, μόνο επί της αρχής, καθώς εξακολουθεί να θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος της χώρας χωρίς μία σημαντική ελάφρυνση από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Αθήνας. Το δε πλαφόν στο χρέος, αφήνει πολύ μικρά περιθώρια σε Ελλάδα και Ευρωπαίους πιστωτές να αθετήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας και την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Σημειώνεται ότι στο δεύτερο μνημόνιο με το ΔΝΤ που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2012 το ανάλογο όριο στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν στα 340 δισ. ευρώ.

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων

Αναφερόμενος στην αποψινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ με θέμα την έγκριση του νέου προγράμματος, ο William Murray αρκέστηκε να πει ότι θα ξεκινήσει το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον), συμπληρώνοντας ότι είναι άγνωστο το πόσο θα διαρκέσει, ωστόσο όταν ολοκληρωθεί θα εκδοθεί δελτίο Τύπου και θα δημοσιοποιηθούν τα σχετικά έγγραφα.

Απώτερος στόχος η έξοδος στις αγορές

Ερωτηθείς για το αν η τρέχουσα είναι μια καλή στιγμή για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Murray περιορίστηκε στο να πει ότι όλα τα προγράμματα στήριξης περιλαμβάνουν ένα ανώτατο όριο χρέους (debt ceiling) και πως ως τελικό στόχο έχουν την επιστροφή της χώρας στις αγορές και τη λειτουργία της σε ένα λιγότερο πιεστικό περιβάλλον. Μάλιστα επικαλέστηκε και τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος έκανε λόγο για πλήρη επιστροφή στις αγορές το 2018.

Mε πληροφορίες από capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα