Διεθνής βοήθεια στον Ισημερινό – Στους 413 οι νεκροί (BINTEO)

08:50 19/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Ομάδα ειδικών σε καταστροφές στέλνουν οι ΗΠΑ προκειμένου να δώσουν χείρα βοηθείας στο Εκουαδόρ καθώς αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων και ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει στους 413. Οι ειδικοί θα βοηθήσουν την κυβέρνηση του Ισημερινού να εκτιμήσει τις ζημιές και τις ανθρωπιστικές ανάγκες, καθώς και να δώσει αναλυτικές πληροφορίες από τις πληγείσες περιοχές, είπε αξιωματούχος της USAID.

Η υπηρεσία θα συνεργαστεί επίσης και με την ανάλογη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (UNDAC), η οποία βοηθά τη χώρα να

συντονίσει τα διεθνή σωστικά συνεργεία.

Η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει περίπου 13.500 προσωπικό ασφαλείας για να βοηθήσει τις πληγείσες περιοχές, ενώ περίπου 400 ειδικοί στις διασώσεις έχουν έρθει από χώρες της Λατινικής Αμερικής, μαζί με 83 ειδικούς από την Ελβετία και την Ισπανία. Η Κούβα θα έστελνε μια ομάδα γιατρών.

Από το Πορτοβιέχο, ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα εξέφρασε τον φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο. Προέβλεψε μάλιστα ότι η ανοικοδόμηση της χώρας θα στοιχίσει «δισεκατομμύρια δολάρια». Η κυβέρνηση είπε ότι περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια (530,4 εκατ. ευρώ) σε πιστώσεις από πολλαπλούς δανειστές ενεργοποιήθηκαν άμεσα.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους φονικούς σεισμούς και μετασεισμούς, ενώ οι επιζώντες, εκτός από τον φόβο για μετασεισμικές δονήσεις, αντιμετωπίζουν και το ενδεχόμενο λεηλασιών.

Συγκεκριμένα, στο Πορτοβιέχο σημειώθηκαν κλοπές ρούχων και παπουτσιών από κατεστραμμένα κτίρια ενώ ένα κτίριο που χρησιμοποιούταν κάποτε για υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης λεηλατήθηκε για τα αλουμινένια πλαίσια παραθύρων του και για καλώδια από άτομα που ήλπιζαν να τα πουλήσουν. Σε άλλη περιοχή, ένοπλοι άντρες λήστεψαν δύο φορτηγά με νερό, ρούχα και άλλα είδη ανάγκης τα οποία προορίζονταν για την παραθαλάσσια περιοχή Πεδερνάλες, την οποία κατέστρεψε ο σεισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα