Διεθνής Αμνηστία: Έκκληση σε Παρίσι και Λονδίνο να ενώσουν τις χωρισμένες οικογένειες μεταναστών

21:59 15/2/2016 - Πηγή: Aixmi

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε τη Δευτέρα έκκληση στο Παρίσι και στο Λονδίνο να «επανενώσουν τις χωρισμένες οικογένειες των μεταναστών» μεταφέροντας στο Ηνωμένο Βασίλειο από τους καταυλισμούς στη Γαλλία όσους εξ αυτών έχουν οικογενειακούς δεσμούς στη Βρετανία.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

κάλεσε, με ανακοίνωσή της, Παρίσι και Λονδίνο «να συνεργασθούν επειγόντως για να αναγνωρισθούν, στους καταυλισμούς στη βόρεια Γαλλία, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι οποίοι έχουν οικογενειακούς δεσμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να εξασφαλιστεί η ταχεία επανένωσή τους με τις οικογένειές τους».

«Οι γαλλικές και οι βρετανικές αρχές δεν παύουν να διατρανώνουν ότι κανείς δε θα περάσει τη Μάγχη. Ωστόσο, η έρευνά μας καταδεικνύει ότι πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν δικαίωμα να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να αναγκάζονται να πηδούν σε τρένα που βρίσκονται σε κίνηση», δήλωσε ο Ζαν-Φρανσουά Ντιμπόστ, επικεφαλής του Προγράμματος για τους Εκτοπισμένους του γαλλικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ΜΚΟ.

Περίπου 6.500 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε προχειροφτιαγμένους καταυλισμούς στο Καλαί και στη Δουνκέρκη, κατά υπολογισμούς της Αμνηστίας, η οποία «προτρέπει» Παρίσι και Λονδίνο να «εγγυηθούν στους πρόσφυγες και στους μετανάστες οι οποίοι ζουν στους καταυλισμούς αυτούς πρόσβαση στην κατάλληλη νομική συνδρομή προκειμένου όσοι από αυτούς έχουν μέλη των οικογενειών τους στο Ηνωμένο Βασίλειο να μπορέσουν να επανενωθούν μαζί τους».

Για τη Διεθνή Αμνηστία, ορισμένοι μετανάστες στη Γαλλία έχουν «ισχυρά νομικά επιχειρήματα ώστε να μπορέσουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου, ή βάσει των βρετανικών νομικών κανόνων που διέπουν τη μετανάστευση».

«Οι κανόνες που αφορούν την επανένωση οικογενειών σήμερα περιορίζονται στον πυρήνα των οικογενειών, δηλαδή τους συζύγους και τα παιδιά. Αυτοί οι κανόνες θα έπρεπε να επεκταθούν, ώστε να συμπεριλαμβάνουν τα μέλη των ευρύτερων οικογενειών», και αυτό θα σήμαινε ότι η Βρετανία και η Γαλλία «μοιράζονται μέρος της ευθύνης στην παγκόσμια κρίση των προσφύγων», σύμφωνα με τον Στιβ Σάιμοντς, διευθυντή του προγράμματος του βρετανικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για το Πολιτικό Άσυλο.

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια προσφυγική κρίση χωρίς προηγούμενο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς το 2015 έφθασαν στο έδαφός της 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, ένας αριθμός-ρεκόρ που τροφοδοτήθηκε από τον πόλεμο στη Συρία και την κατάσταση στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο Σουδάν και την Ερυθραία.

Η πίεση είναι ιδιαίτερα μεγάλη στο Καλαί, το εγγύτερο σημείο διέλευσης από την ευρωπαϊκή ήπειρο στη Βρετανία, που προσελκύει εδώ και χρόνια παράτυπους μετανάστες που επιδιώκουν να περάσουν τη Μάγχη.

Keywords
Τυχαία Θέματα