Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας | Νύχτες Πρεμιέρας

22:21 23/9/2012 - Πηγή: Aixmi

Από τις 19 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ 1 και 2, ΙΝΤΕΑΛ και ODEON ΟΠΕΡΑ 1 και 2

Ταινίες σπάνιες, γεμάτες δύναμη και φαντασία. Τις διαλέξαμε ανάμεσα σε εκατοντάδες ταινίες που ήρθαν από κάθε γωνιά του κόσμου. Είναι ανεξάρτητες (δηλαδή  εκτός των μεγάλων εταιρειών παραγωγής) ατίθασες, πρωτοποριακές, ανήσυχες, τολμηρές. Είναι ταινίες που «κάτι έχουν να πουν», που δεν σε αφήνουν να «περάσεις δυο ανώδυνες ωρίτσες», που τις κουβαλάς μαζί σου και

μετά την προβολή. Ξεχωρίζω 10 από τις καλύτερες.

Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Η Καλλιτέχνις Είναι Εδώ

Κόρη δύο εθνικών ηρώων της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς ξεκίνησε την καριέρα της τη δεκαετία του ’70 στο Βελιγράδι, και σήμερα θεωρείται η μεγάλη κυρία των εικαστικών περφόμανς. Αυτό το ντοκιμαντέρ του Μάθιου Έικερς εστιάζει στην έκθεσή της τον Μάιο του 2010 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Κεντρικός άξονας της έκθεσης ήταν η ίδια η Αμπράμοβιτς, η οποία για επτάμιση ώρες κάθε μέρα καθόταν ακίνητη σε μια καρέκλα κοιτάζοντας τους επισκέπτες, χωρίς να έχει το δικαίωμα να πιει, να φάει ή να πάει στην τουαλέτα.

Ο Εξαιρετικός Κύριος Lazhar

Ο κύριος Λαζάρ του τίτλου είναι δάσκαλος, Αλγερινός μετανάστης στο Κεμπέκ, που αναλαμβάνει να παρηγορήσει τους μαθητές ενός σχολείου μετά την αυτοκτονία της δασκάλας τους, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος παλεύει με το δικό του σκοτεινό παρελθόν. Μία από τις πιο τρυφερές ταινίες των τελευταίων χρόνων, με την υπογραφή του Φιλίπ Φαλαρντό. Προτάθηκε για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Barbara

Η Μπάρμπαρα εργάζεται ως γιατρός στην Ανατολική Γερμανία, αλλά το βασικό της μέλημα είναι να δραπετεύσει στη Δύση. Χωρίς να το περιμένει, η αγάπη της για τους ασθενείς και, κυρίως, το δέσιμό της με έναν μυστηριώδη συνάδελφο, τον Αντρέ, τοποθετούν στην καρδιά της ένα τεράστιο δίλημμα, που κόβει την επιθυμία της στην μέση. Αργυρή Άρκτος Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου. Με την υπογραφή του Κρίστιαν Πέτσολντ, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου ρεύματος του γερμανικού σινεμά.

Sister

Στις παρυφές της ελβετικής ευημερίας, οι φτωχοί είναι το ίδιο απελπισμένοι όπως και στη χώρα μας. Ένας ατίθασος δωδεκάχρονος συντηρεί το σπίτι του και την 25χρονη αδερφή του κλέβοντας μικροπράγματα από τους πλούσιους επισκέπτες παραπλήσιου χιονοδρομικού θέρετρου. Η Ειδική Μνεία του Φεστιβάλ Βερολίνου, με την υπογραφή της Ούρσουλα Μέγιερ, είναι ένα δυνατό δράμα που τσακίζει κόκαλα με την ανθρωπιά του.

Εδώ Η Καλή Γάτα

Η Γιαπωνέζα «Αμελί» λέγεται Σαγιόκο, μένει μόνη μετά τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς και νοικιάζει γάτες σε μοναχικούς ανθρώπους ως μέσο καταπολέμησης της μοναξιάς. Η παραπάνω ιστορία αποτελεί τη βάση μιας από τις πιο αναπάντεχα φιλγκούντ ταινίες που (δεν) θα δείτε σε κάποια αίθουσα κοντά σας. Ευχάριστα περίεργο και ξεκαρδιστικά σουρεαλιστικό, το «Εδώ η Καλή Γάτα» της Ναόκο Ογκικάμι θα σας εκπλήξει με την αισιόδοξη ενέργειά του.

Βραχνάς

Στο 58ο (ακριβώς

Keywords
Τυχαία Θέματα