Διάγγελμα Ερντογάν: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες η Τουρκία

07:52 21/7/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας τριών μηνών κήρυξε την Τουρκία το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Νωρίτερα είχε συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, επίσης υπό την προεδρία του Ερντογάν, το οποίο αποφάσισε να συστήσει στο υπουργικό συμβούλιο την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Ερντογάν λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Επικαλέστηκε το άρθρο 120 του τουρκικού συντάγματος το οποίο δίνει δυνατότητα κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο Τούρκος

πρόεδρος είπε ότι την απόπειρα πραξικοπήματος πραγματοποίησε η «τρομοκρατική οργάνωση Φετχουλάχ» όπως αποκαλείται πλέον στη Τουρκία το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.Μεταξύ άλλων είπε πως η απόπειρα πραξικοπήματος «μας δίνει τον χρόνο να επαναφέρουμε το κράτος δικαίου. Αυτή η πρακτική δεν γίνεται ενάντια στη δημοκρατία, σκοπός είναι η ενίσχυσή τους».

«Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατέστησε ξεκάθαρο το ποιος είμαι», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε πως «οι πραξικοπηματίες ποδοπάτησαν γυναίκες με τα τεθωρακισμένα. Αυτό δείχνει την βιαιότητα αυτών των ανθρώπων. Συνέχισαν να βομβαρδίζουν επί ώρες αλλά οι πολίτες έμειναν στις θέσεις του. Με ελικόπτερα χτύπησαν τους δρόμους και παρά τις βίαιες ενέργειες το έθνος μας έμεινε στους δρόμους. Οι πολίτες δείχνουν πως η δημοκρατία δεν μπορεί να πληγεί όσο οι πολίτες είναι στις πλατείες, ενωμένοι».

«Θα κάνω τα πάντα να καθαρίσει ο στρατός. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την κάθαρση σε όλα τα επίπεδα των θεσμών. Είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε αυτό που μοιάζει με καρκίνο, για να μην γίνει μετάσταση», υπογράμμισε.

«Κανείς να μην ανησυχεί για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα», είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην προστασία της δημοκρατίας, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων.

Ο Ερντογάν είπε πως οι ξένες χώρες να μην επικρίνουν την Τουρκία όπου θα ληφθούν τα εν λόγω μέτρα. Αναφέρθηκε και στη σημερινή ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης S&P, ο οποίος υποβάθμισε την Τουρκία. «Τι σχέση έχετε εσείς με την Τουρκία;» αναρωτήθηκε και είπε «πρόκειται για πολιτική απόφαση».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι αρμοδιότητες των νομαρχών, ότι αντιθέτως αυτές θα αυξηθούν και οι ένοπλες δυνάμεις θα τελούν υπό τις εντολές και τη διοίκηση των νομαρχών.
Απομένει πάντως να γίνει γνωστό τι είδους ρυθμίσεις θα ακολουθήσουν, αφού ο ισχύων νόμος περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης ψηφίστηκε το 1983 και σε πολλά σημεία δεν είναι ικανό μέσο για να αντιμετωπιστούν τα δεδομένα της σημερινής εποχής. Σημαντικό χαρακτηριστικό του νόμου πάντως είναι ότι ανοίγει το δρόμο για την άσκηση πολιτικής μέσω προεδρικών διαταγμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα