Χρεοκοπία της Ελλάδας; Πάνω από ένα τρισ ευρώ το κόστος‏

15:15 6/3/2012 - Πηγή: Aixmi

Το κόστος ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας ξεπερνάει το 1 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, που περιγράφονται αναλυτικά σε έκθεση του.

Πρόκειται για «μυστική έκθεση», που είδε το φως της δημοσιότητας λίγα μόλις 24ωρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιώτες πιστωτές για να δηλώσουν συμμετοχή στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Το IIF

αναφέρει:

- Οι απευθείας ζημιές στους κατόχους ελληνικών ομολόγων (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) υπολογίζονται στα 73 δισ. ευρώ.

- Οι ζημιές της ΕΚΤ εκτιμώνται στα 177 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 200% σε σχέση με την κεφαλαιακή βάση της κεντρικής τράπεζας.

- Περί τα 380 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για τη στήριξη Ιρλανδίας και Πορτογαλίας σε ορίζοντα 5ετίας.

- Περί τα 350 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για τη στήριξη Ιταλίας και Ισπανίας, μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης (EFSF, ESM) και του ΔΝΤ.

- Περί τα 160 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η έκθεση καταλήγει ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μίας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δεν μπορούν με ευκολία να προβλεφθούν.

Η έκθεση βγαίνει στη δημοσιότητα τη στιγμή που κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των μεγάλων τραπεζών και επενδυτικών κεφαλαίων στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Εμφανώς βρίσκεται σε εξέλιξη μία παρτίδα σκληρού πόκερ ανάμεσα στους ομολογιούχους και τις ελληνικές αρχές ώστε να αποφευχθεί ο χαρακτηρισμός «υποχρεωτική» και οι συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο στην παγκόσμια οικονομία…

Keywords
Τυχαία Θέματα