Χουλιαράκης: H ΝΔ θα πρέπει να «κόψει» κοινωνικές δαπάνες για να βγει το πρόγραμμα της

21:48 19/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Το κόστος του εναλλακτικού μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, και το οποίο στηρίζεται στην ισόποση μείωση των φόρων και των πρωτογενών δαπανών του δημοσίου, φθάνει τα 4 δισ. ευρώ, εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κι επισημαίνει ότι είτε θα «λεηλατήσει» τις κοινωνικές δαπάνες, είτε θα κόψει συντάξεις, ή θα αφήσει «μαύρη τρύπα».

Όπως ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης κατά την τοποθέτησή

του, επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η Ν.Δ. προτείνει:
τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, κάτι που θα κοστίσει 800 εκατ. ευρώ,
τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29%, ένα πραγματικά υψηλό ποσοστό, στο 24% και σε δεύτερο χρόνο στο 20%, με κόστος 1,1 δισ. ευρώ,
τη μείωση φόρου μερισμάτων από το 15% στο 5%, κόστος 140 εκατ. ευρώ,
τη μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. από 24% στο 22% και από 13% στο 11%, κόστος 1,1 δισ. ευρώ,
τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή το 9%, με εκτιμώμενο κόστος 830 εκατ. ευρώ.

Κατά τον κ. Χουλιαράκη, η Ν.Δ. εφόσον εκλεγεί, θα υποχρεωθεί «είτε να λεηλατήσει το κοινωνικό κράτος, είτε να μειώσει μισθούς και συντάξεις. Το χειρότερο, όμως, είναι να πάρει το ρίσκο να αφήσει τη χώρα με μια μεγάλη τρύπα στα δημόσια οικονομικά, αντίστοιχη με τις τρύπες – που είχε συνηθίσει να αφήνει τα δημόσια οικονομικά μέχρι το 2010 και να ρίχνει τη χώρα στην κρίση που την έχει δείξει τώρα», ανέφερε συμπερασματικά ο κ. Χουλιαράκης.

Επιπροσθέτως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως η Ν.Δ. «λίγο πολύ, προσπαθεί να κάνει μερικές από τις ιδέες που εμείς εφαρμόζουμε ήδη».

«Δηλαδή επισκόπηση πρωτογενών δαπανών, που το κάνουμε ήδη, μείωση στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, που το διεκδικούμε από τότε που ήμασταν στην αντιπολίτευση όταν τα δικά τους πλεονάσματα ήταν στο 4,5%» διευκρίνισε, προσθέτοντας πως το πρόβλημα είναι ότι «δεν ξέρει την σειρά».

«Τα βάζει σε λάθος σειρά και βάζοντας τα σε λάθος σειρά, φέρνοντας πρώτα την μείωση της φορολογίας και μάλιστα, τόσο μεγάλη μείωση της φορολογίας, ρίχνει την χώρα σε περιπέτεια ή ρίχνει την οικονομία σε μια νέα ύφεση με μεγάλη κοινωνική ανισότητα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε» κατέληξε ο κ. Χουλιαράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα