Μποτόπουλος: Οι προϋποθέσεις για την άρση των περιορισμών στο Χ.Α

17:00 4/8/2015 - Πηγή: Aixmi

Η ομαλοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την άρση των περιορισμών στους Έλληνες επενδυτές, υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Όπως επισήμανε, στόχος είναι οι περιορισμοί να είναι για μικρό χρονικό διάστημα και προς αυτή την κατεύθυνση οι χρηματιστηριακές αρχές μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδας

θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία έχει και τον τελικό λόγο.

Ο κ. Μποτόπουλος σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα ισχύει η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί μετοχών, εκτός εάν υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι το Χ.Α. δεν θα μπορούσε επαναλειτουργήσει χωρίς τη διαπραγμάτευση των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Θα ήταν σαν να λειτουργούσε το μισό χρηματιστήριο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας γιατί καθυστέρησε η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου για πέντε εβδομάδες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε ότι έγινε όσο πιο γρήγορα μπορούσε, δεδομένου ότι θα έπρεπε να ανοίξουν οι τράπεζες για να μπορεί να γίνεται ο διακανονισμός των συναλλαγών, αλλά χρειάστηκε και μία εβδομάδα διαπραγματεύσεων με την ΕΚΤ για τους όρους επαναλειτουργίας της αγοράς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης τόνισε ότι η δεύτερη ημέρα λειτουργίας του Χρηματιστηρίου δείχνει ότι η εικόνα της αγοράς εξομαλύνεται, ενώ διαβεβαίωσε ότι τα όποια μέτρα ελέγχου της μεταβλητότητας των τιμών δεν θα διαρκέσουν για πολύ.

Ο πρόεδρος του Χ.Α σχολιάζοντας τις «απειλές» των ξένων οίκων (FTSE- MSCI) για διαγραφή της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τους διεθνείς δείκτες , τόνισε ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ο κρίσιμος μήνας για την αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι τα capital controls δεν αφορούν τους ξένους επενδυτές και ότι μέχρι τότε η ομαλότητα θα έχει επιστρέψει, αλλά και τα επίπεδα ρευστότητας της αγοράς θα έχουν επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.

Ήδη όπως τόνισε, υπάρχουν θετικές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς υπάρχει σημαντική εισροή εγγυήσεων από ξένους brokers.

Keywords
Τυχαία Θέματα