Μπαίνουμε σε εκρηκτική προεκλογική περίοδο με μονομάχους ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

23:14 16/6/2013 - Πηγή: Aixmi

Δυο γκάλοπ, ένα της Κάπα Research (για το Βήμα) και ένα της Metron Analysis (για τον Επενδυτή) επιβεβαιώνουν τη διαφωνία της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών για το αιφνιδιαστικό λουκέτο στην ΕΡΤ, καθώς και την επιθυμία τους για πολιτική σταθερότητα και αποφυγή των προώρων εκλογών.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν την πρωτοφανή πολιτική ρευστότητα, η οποία εντάθηκε μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Η έρευνα της Public Issue

(Καθημερινή), που ολοκληρώθηκε πριν από το κλείσιμο της ΕΡΤ, δείχνει τη ΝΔ να προηγείται με δυο μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι δυο δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν (Κάπα Research και Metron Analysis) φέρουν τα δυο κόμματα με διαφορά δεκαδικών στην πρόθεση ψήφου.

Οι θετικές γνώμες για τον Αντώνη Σαμαρά είναι σαφώς περισσότερες από τις αντίστοιχες για τον Αλέξη Τσίπρα, όπως επίσης πλειοψηφούν οι ευνοϊκές κρίσεις για την τρικομματική σημερινή κυβέρνηση εν σχέσει με μια υποθετική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι, όμως, η πλειοψηφία όσων τάσσονται υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων -έναντι εκείνων που προτιμούν τις μονοκομματικές.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι ποια δυνάμει συμμαχική κυβέρνηση θα προτείνει στους πολίτες ο Αντώνης Σαμαράς και ποια ο Αλέξης Τσίπρας, στη σφόδρα πιθανή περίπτωση προώρων εκλογών;

Ο εν ενεργεία πρωθυπουργός πέρυσι πρότεινε, ουσιαστικά, τη σύμπραξη με ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ. Αν τα σπάσει αύριο μαζί τους, ποιο μετεκλογικό μοντέλο θα παρουσιάσει στον κόσμο; Προφανώς, εκείνο της μονοκομματικής νεοδημοκρατικής αυτοδυναμίας. Άρα, ο στόχος του θα είναι το 37% (πέρυσι τον Ιούνιο η ΝΔ είχε πάρει 30%) -στόχος οποίος θα μπορούσε να επιτευχθεί με δραματική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ και αφαίμαξη της ΔΗΜΑΡ και της Χρυσής Αυγής.

Πόσο ρεαλιστικό, άραγε, είναι κάτι τέτοιο;

Υπό τις παρούσες συνθήκες κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Αντίστοιχα, και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει να προτείνει καμιά μετεκλογική συμμαχία. Το ΚΚΕ ούτε που το ακούει και η ΔΗΜΑΡ το έχει απορρίψει με όλους τους τρόπους.

Συνεπώς, θα ζήσουμε μια εκρηκτική προεκλογική περίοδο, στην οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν ρέστα για την πρώτη θέση και την αυτοδυναμία, με θύμα τους όποια πολιτική δύναμη βρίσκεται στον μεταξύ τους χώρο…

Keywords
Τυχαία Θέματα