Αθήνα: Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε μαιευτήριο για βιντεοσκόπηση εγκύων

00:07 17/1/2015 - Πηγή: Aixmi

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε μαιευτήριο της Αθήνας επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, γιατί λειτουργούσε εδώ και εννέα χρόνια κάμερες σε αίθουσες ωδινών και στους χώρους υποδοχής επιτόκων, χωρίς άδεια και χωρίς να τηρεί τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι υπεύθυνοι του μαιευτηρίου δεν είχαν την προβλεπόμενη άδεια επεξεργασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υγείας, δεν ενημέρωναν εγγράφως για την ύπαρξη των καμερών ούτε είχαν τοποθετήσει

πινακίδες ενημέρωσης, ενώ η αρμόδια επιτροπή των γιατρών και νοσηλευτών του μαιευτηρίου δεν βεβαίωσε για την αναγκαιότητα τους, όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσουν την απόφασή τους, οι υπεύθυνοι του μαιευτηρίου υποστήριξαν ότι το σύστημα βιντεοσκόπησης τοποθετήθηκε το 2006 προκειμένου να μπορούν οι μαίες να επέμβουν σε περίπτωση ανάγκης και ειδικά όταν το ίδιο χρονικό διάστημα υπήρχαν πολλοί τοκετοί, αλλά και για να εξασφαλίζεται η συνεχής παρακολούθηση των επιτόκων.

Ωστόσο, η Αρχή διαπίστωσε αντιθέτως πως η βιντεοσκόπηση δεν έχει σταματήσει και οι κάμερες εξακολουθούν να καταγράφουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας.

Εκτός από το πρόστιμο, η Αρχή διέταξε επίσης την αφαίρεση των καμερών και την καταστροφή κάθε αρχείου με προσωπικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 2006 έως την ημέρα έκδοσης της απόφασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα