Απογοήτευση από την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού

09:54 2/6/2017 - Πηγή: Aixmi

Με τηλεφωνικές συνομιλίες με τέσσερις ηγέτες, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του

Παρισιού για το Κλίμα. Μάλιστα, σε δηλωσή του ανακοινώνοντας την απόσυρση των ΗΠΑ σημείωσε πως θα διαπραγματευτεί μια «καινούργια συνθήκη» με δίκαιους όρους για τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή έγινε δεκτή με μεγάλη απογοήτευση και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ανά τον πλανήτη.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε γραπτή ανακοίνωσή του τονίζει πως ο Τραμπ απορρίπτει το μέλλον: «Ακόμη με την απουσία της αμερικανικής ηγεσίας, ακόμη και όταν αυτή η κυβέρνηση εντάσσει την χώρα σε μια μικρή χούφτα κρατών που απορρίπτουν το μέλλον, είμαι βέβαιος οι αμερικανικές πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις μας θα εντείνουν τις προσπάθειες τους και θα κάνουν περισσότερα για να ηγηθούν της πορείας και να βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενεές».

Νωρίτερα με κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας εξέφρασαν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση τονίζοντας πως η συμφωνία αυτή προσφέρει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη, ενώ ξεκαθάρισαν πως δεν θα γίνει καμία επαναδιαπραγμάτευση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στα γαλλικά και αγγλικά, είπε ότι ο Τραμπ είχε «διαπράξει ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας». «Σας διαβεβαιώνω απόψε ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται. Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα – δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)«..

Σε δήλωσή της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε την απογοήτευσή της με την απόφαση αυτή: «Η πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού, όπως εξήγησε πρόσφατα στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7)».

Μοιραίο λάθος χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τονίζοντας πως «ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επεσήμανε πως «παραμένει βέβαιος ότι οι πόλεις, οι πολιτείες, και οι επιχειρήσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών – μαζί με άλλες χώρες – θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν οραματικότητα και ηγεσία, εργαζόμενοι για την χαμηλού-άνθρακα, ευέλικτη οικονομική ανάπτυξη που θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και αγορές για την ευημερία του 21ο αιώνα«.

Εκ μέρους του Καναδά η υπουργός Περβάλλοντος Κάθριν Μακ Κένα τόνισε πως ο Καναδάς είναι «βαθιά απογοητευμένος» θα συνεχίσει ωστόσο να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Ιαπωνία δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν «λυπηρή» και ότι η αλλαγή κλίματος απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα