Απειλητική η Μέρκελ -Δεν αφήνει παράθυρο για νέες συνομιλίες

19:03 29/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Η Γερμανίδα καγκελάριος ξέκοψε κάθε συζήτηση για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής μέσα στην εβδομάδα και υπογράμμισε ότι το «Ναι» ή το «Όχι» στο Δημοψήφισμα προφανώς σχετίζεται με το ευρώ -αν και δεν θέλει, όπως είπε, να φανεί ότι έχει καμιά διάθεση να παρέμβει στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Σε κοινή συνέντευξη με τον Σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επέρριψε όλη την ευθύνη για το αδιέξοδο

στην ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι δεν επέδειξε διάθεση συμβιβασμού απέναντι στη «μεγαλόθυμη» (έτσι τη χαρακτήρισε) πρόταση των θεσμών.

«Η Ευρώπη έτσι λειτουργεί. Το κράτος που αντιμετωπίζει κρίση πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και εμείς να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη. Αυτή είναι η βάση ύπαρξης του ευρώ. Η πρότασή μας ήταν μεγαλόθυμη».

Η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι μετά από την Τρίτη το πρόγραμμα εκπνέει και δεν υπάρχει νομική βάση για ενδιάμεση χρηματοδότηση. «Αν μετά το δημοψήφισμα η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, θα το σκεφτούμε», σημείωσε, και επέμεινε ότι καθήκον των ηγετών της Ευρωζώνης είναι να διασφαλίσουν τη σταθερότητά της -κάνοντας, έτσι, έμμεση αναφορά στην πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης ήταν ακόμη πιο σκληρός. Δήλωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν πρόκειται να συνεχιστούν καν οι διαπραγματεύσεις αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «Όχι».

Ο κ. Γκάμπριελ χαρακτήρισε «πλούσια» την πρόταση των θεσμών, διότι «έλαβε υπόψιν την κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα» -όπως είπε- αλλά η κυβέρνηση της Αθήνας την απέρριψε.

« Ήθελε να πάρει τα κονδύλια χωρίς να δώσει τίποτα», υποστήριξε. «Η βασική διαφορά δεν ήταν θέμα λεπτομερειών. Η Ελλάδα ήθελε να έχει το δικαίωμα να μην τηρεί τις προδιαγραφές της Ευρωζώνης. Από ιδεολογικής πλευράς ήθελε άλλη Ευρωζώνη. Στο τέλος θα αποσταθεροποιείτο το ευρώ».

Ο κ. Γκάμπριελ συνέδεσε την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα με ένα τρίτο πρόγραμμα αρκετών δισ ευρώ, το οποίο έπρεπε να πάρει η Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια…

Πηγή φωτογραφίας: Sean Gallup/Getty Images

Keywords
Τυχαία Θέματα