Ανοιχτοί οι λογαριασμοί με το κουαρτέτο

10:07 5/2/2016 - Πηγή: Aixmi

Ανοιχτοί θα μείνουν οι λογαριασμοί της ελληνικής κυβέρνησης με το κουαρτέτο, καθώς κατά τη σημερινή τελευταία συνάντηση, στο πλαίσιο αυτού του γύρου, αναμένεται απλώς να καταγραφούν οι διαφορές των δύο πλευρών, κυρίως στα μεγάλα «μέτωπα»: δημοσιονομικό και ασφαλιστικό.

Για τις 11 σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη η τελευταία συνάντηση αυτής της φάσης με στόχο τον απολογισμό. Οι συζητήσεις θα διακοπούν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και στο μεσοδιάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα προσαρμόσει τη διαπραγματευτική της τακτική με βάση τα νέα

δεδομένα, που συνοψίζονται στα εξής,σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική»:

1 Η άρνηση των θεσμών να αποδεχτούν βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού (προϋποθέσεις καταβολής εθνικής σύνταξης, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών) ανοίγουν θέμα κάλυψης κενού άνω των 700 εκατ. ευρώ και ξαναφέρνουν στο τραπέζι τη μείωση των συντάξεων.

2 Αμφισβητούνται μέτρα άνω του 1,2 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για το 2016. Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να αποφύγει τα νέα μέτρα επικαλούμενη την υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015, αλλά και την αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για την πορεία του ΑΕΠ μέσα στο 2016.

3 Από το πακέτο των μέτρων που απαιτούνται για τη διετία 2017-2018 συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ (με βάση τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα ακόμη και το συνολικό ποσό του 1,7 δισ. ευρώ βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση) προς το παρόν έχουν διαρρεύσει μέτρα μόλις 500-600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τις μειώσεις στην καταβολή των νέων συντάξεων αλλά και από την αύξηση του φόρου για τα υψηλά εισοδήματα άνω των 40.000-50.000 ευρώ. Εκκρεμεί η ανακοίνωση ακόμη περισσότερων μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα