Άνω κάτω η Ιερά Σύνοδος – Παραιτήθηκε ο Καισαριανής Δανιήλ από εισηγητής στην Ιεραρχία

12:03 10/6/2017 - Πηγή: Aixmi

Αρκετοί Μητροπολίτες -μέλη της Ιεράς Συνόδου είναι πνευματικά παιδιά του μακαριστού Χριστόδουλου και έχουν χειροτονηθεί Αρχιερείς επί των ημερών του. Αισθάνονται, λοιπόν, την ανάγκη να τον υπερασπίζονται και μετά θάνατον, όταν εκτιμούν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιχειρεί να κλείσει «λογαριασμούς» με το παρελθόν.

Αυτό ακριβώς συνέβη στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ.

Παραιτήθηκε από τη θέση του εισηγητή της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου με θέμα «Μύθοι και πραγματικότης επί του θέματος της σχέσεως Εκκλησίας και Πολιτείας εν όψει της Συνταγματικής Αναθεωρήσεως» ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αρκετά διπλωμάτης για να γράφει κείμενα που δεν θα φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Αρχιεπίσκοπο. Όλα συνέβησαν την τελευταία ημέρα συνεδριάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον μήνα Ιούνιο και η οποία είχε δύο φάσεις.

Ο Μητροπολίτης Καισαριανής ενημέρωσε το Σώμα ότι ετελεσφόρησε ένα έργο ζωής που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας από τη Σύνοδο αλλά και από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και πνευματικό Πατέρα του, περί του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πρόκειται για ένα πόνημα αποτελούμενο από 2.000 σελίδες που φωτίζει με μοναδικό τρόπο ένα θέμα που αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι και σήμερα σημείο τριβής στις σχέσεις της Ελληνικής Εκλληησίας με το Φανάρι.

Αφού ολοκλήρωσε το πόνημά του το έθεσε στη διάθεση της Συνόδου προκειμένου να εκδοθεί, όπως ακριβώς είχε αποφασιστεί από τότε που του εδόθη η εντολή για τη συγγραφή του, ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς την έκδοση δεδομένου όπως είπε ότι ίσως να μην είναι η κατάλληλη εποχή για να εκδοθεί ένας τέτοιος τόμος, ο οποίος μπορεί να ταράξει τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών!

Τότε ο Μητροπολίτης Καισαριανής αντέτεινε στον Αρχιεπίσκοπο ότι επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου έχουν γίνει χειρότερα τα οποία προκάλεσαν ρήξη με το Φανάρι και δεν τα υπολόγισε και τώρα κάνει πίσω μπροστά σε μία ιστορική μελέτη η οποία βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα και ντοκουμέντα.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ατελέσφορη γι’ αυτό και ο Μητροπολίτης Καισαριανής, προφανώς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά αυτή,παραιτήθηκε από εισηγητής της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου, διότι όπως είπε δεν είναι αρκετά» διπλωμάτης» για να γράφει κείμενα που δεν θα φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Αρχιεπίσκοπο!

Ο Αρχιεπίσκοπος επέμεινε ότι αυτό δεν γίνεται και πρέπει να κάνει αυτός την εισήγηση.

Ο Σεβ. Καισαριανής ωστόσο, ήταν ανένδοτος! Πρότεινε τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ να αναλάβει να κάνει αυτή την εισήγηση αλλά και ο Σεβ. Πειραιώς αρνήθηκε.

Πηγή: exapsalmos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα