Ανάπτυξη 0,4% «βλέπει» τώρα η ΕΛΣΤΑΤ

15:14 2/6/2017 - Πηγή: Aixmi

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση του ΑΕΠ 0,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016, αν και στις 15 Μαΐου είχε ανακοινώνει ότι το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1%.

Η ΕΛΣΤΑΤ

αποδίδει την αλλαγή αυτή στην «ενσωμάτωση στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών μηνός Μαρτίου) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού)«.

«Οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επανυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά. Συνεπώς τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αναθεωρούνται κάθε τρίμηνο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το 1ο τρίμηνο του 2017 (προσωρινά στοιχεία).

– Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο
τρίμηνο 2017, παρουσίασε αύξηση 0,4%, σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2016, έναντι της μείωσης 0,1% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 1ου τριμήνου στις 15/05/17.

– Σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2016 παρουσίασε αύξηση 0,4% έναντι της μείωσης 0,5% που είχε ανακοινωθεί στις πρώτες εκτιμήσεις του 1ου τριμήνου.

– Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο
τρίμηνο 2017, παρουσίασε αύξηση 0,8% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2016 έναντι της μείωσης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στις πρώτες εκτιμήσεις του 1ου τριμήνου.

– Οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά τις πρώτες εκτιμήσεις. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών μηνός Μαρτίου) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επανυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά. Συνεπώς τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αναθεωρούνται κάθε τρίμηνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα