Αν ο Τσίπρας μειώσει και τις κύριες συντάξεις θα πέσει…

21:31 30/12/2015 - Πηγή: Aixmi

H ώρα της κρίσης για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του πλησιάζει και οι κωδικοί «μείωση συντάξεων» και «αύξηση φορολογίας αγροτών», βρίσκονται στο επίκεντρο. Ειδικά το ασφαλιστικό αποτελεί τη «μητέρα όλων των μαχών».

Ο ίδιος ξέρει ότι αν υποχωρήσει και δεχθεί τσεκούρωμα και των κύριων συντάξεων, θα χάσει κάθε επαφή με τα κοινωνικά στρώματα που τον στήριξαν, ενώ πιθανότατα θα χάσει και την πλειοψηφία στη Βουλή. Δηλώνει, λοιπόν, αποφασισμένος να

μην παραβιάσει την «κόκκινη γραμμή» και αισιοδοξεί πως θα πείσει τους τροϊκανούς να δεχθούν κάποιο από τα εναλλακτικά ισοδύναμα που προτείνει.

Προφανώς, όχι την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), την οποία ήδη έχουν απορρίψει με απόλυτο τρόπο, αλλά ίσως την επιβολή φόρου ένα τοις χιλίοις στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές ή κάτι άλλο.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο πρωθυπουργός αν οι δανειστές απαντήσουν «όχι» σε όλα; Από πού θα συγκεντρωθούν τα 350 εκατ ευρώ που λείπουν; Συνεργάτες του απαντούν ότι αποτελεί παραλογισμό η επιμονή στην περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων, τη στιγμή που με αυτές ζουν όχι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Δίκιο έχουν, ασφαλώς, αλλά θα ιδρώσει το αυτί των δανειστών; Μέχρι τώρα ότι έχει αποδειχθεί το αντίθετο.

Στο δεύτερο θέμα που αναφέρω στην αρχή του κειμένου, την αύξηση της φορολόγησης των αγροτών δηλαδή, εκεί ο πρωθυπουργός δεν έχει να περιμένει καμιά βοήθεια -και νομίζω πως το ξέρει. Θα αναγκαστεί να ανεβάσει τη φορολογία και, βεβαίως, θα δεχθεί τη σφοδρή αντίδραση των αγροτών, οι οποίοι μόνο αυτό δεν περίμεναν όταν τον ψήφιζαν.Χωρίς συμφωνία στο ασφαλιστικό και στο αγροτικό, πάντως, η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει και, φυσικά, δεν πρόκειται να ανοίξει καν η συζήτηση για τη διευθέτηση του προβλήματος με το χρέος. Συνεπώς, μέσα στον Ιανουάριο «κληρώνει» για τον πρωθυπουργό…
Keywords
Τυχαία Θέματα