Αλέξη, βιάσου… Ο χρόνος τελειώνει…

13:36 30/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Κύριε πρωθυπουργέ, αγαπητέ Αλέξη,

Αναγνωρίζω ότι έδωσες σκληρή μάχη, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τους τελευταίους μήνες, προσπαθώντας να πετύχεις μια καλή συμφωνία για τη χώρα, που θα περιελάμβανε την οριστική διευθέτηση του χρέους.

Αναγνωρίζω ότι κατάφερες να φέρεις το ελληνικό ζήτημα στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ξανά και ξανά. Διαπραγματεύτηκες απευθείας με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ και κατά μόνας και με όλους μαζί.

Αναγνωρίζω ότι έκανες πολλές υποχωρήσεις από τις προεκλογικές και προγραμματικές

σου εξαγγελίες, με στόχο να επιτευχθεί συμβιβασμός, τον οποίο να μπορείς να υποστηρίξεις πολιτικά και εσωκομματικά.

Αναγνωρίζω ότι πέτυχες να δεχθούν οι δανειστές μικρότερα πλεονάσματα για φέτος και του χρόνου.

Πρέπει και εσύ να αναγνωρίσεις, όμως, ότι ο μαξιμαλισμός των υποσχέσεών σου στο μεθυστικό αντιμνημονιακό ταξίδι, «μπετονάρισε» μέσα στον Σύριζα την άποψη «όλα ή τίποτα». Ήξερες, λοιπόν, εξαρχής ότι δεν θα μπορούσες να περάσεις από τους βουλευτές σου μια συμφωνία με σκληρά μέτρα, χωρίς ισχυρότατο αντίβαρο (που ήλπιζες ότι θα ήταν μια λύση για το χρέος).

Δεν πιστεύω ότι είχες σχέδιο να βγάλεις τη χώρα από το ευρώ. Νομίζω, όμως, πως κατηύθυνε τα βήματά σου η αυταπάτη ότι οι δανειστές θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν σημαντικά. Είχε φανεί αυτό, πριν ακόμη κερδίσεις τις εκλογές, όταν δήλωνες ότι ο Ντράγκι θα επιτρέψει να αυξηθεί το όριο στην έκδοση εντόκων γραμματίων, για να χρηματοδοτείται η οικονομία.

Κάποια στιγμή κατάλαβες ότι δεν θα μπορούσες να περάσεις στον Σύριζα τη συμφωνία που σου πρότειναν και πέταξες στα χέρια των Ελλήνων τα αναμμένα κάρβουνα. Εξήγγειλες δημοψήφισμα, ζητώντας τους να πάρουν την ευθύνη του «Όχι» (που πιθανότατα οδηγεί εκτός ευρώ) ή του «Ναι» που σίγουρα φέρνει οδυνηρά μέτρα. Ένιψες τα χέρια σου ως Πόντιος Πιλάτος, δηλαδή.

Εκεί αναδείχθηκε μια ακόμη αυταπάτη σου. Πίστεψες ότι οι δανειστές θα σου προσέφεραν παράταση του μνημονίου, ώστε να κερδίσεις το δημοψήφισμα και να ξαναρχίσεις τις διαπραγματεύσεις ισχυροποιημένος πολιτικά. Δηλαδή, τους κήρυξες τον πόλεμο, καταγγέλλοντάς τους ως εκβιαστές, και περίμενες να σου προσφέρουν ανθοδέσμες...

Κύριε πρωθυπουργέ, αγαπητέ Αλέξη

Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Αν κερδίσεις το δημοψήφισμα, μην περιμένεις καμιά ουσιαστική υποχώρηση από τους δανειστές. Και ή θα αναγκαστείς να συμβιβαστείς, εξευτελιζόμενος πολιτικά, ή θα επιμείνεις και θα βγάλεις τη χώρα από την Ευρωζώνη -πράγμα που θα φέρει τεράστια δεινά.

Αν χάσεις την Κυριακή, θα υποχρεωθείς να παραιτηθείς και να προκαλέσεις νέες εκλογές, με τις τράπεζες κλειστές και την οικονομία νεκρή.

Ανακάλυψες πολύ καθυστερημένα ότι οι δανειστές ήθελαν στο πρόσωπό σου να διαψεύσουν την ελπίδα των Ελλήνων (και εκατομμυρίων) Ευρωπαίων πως υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Μόλις χθες το είπες για πρώτη φορά, στη συνέντευξή σου στην ΕΡΤ. Προσωπικά το έγραφα πριν ακόμη από τις εκλογές. Και συνέχισα να το επαναλαμβάνω σχεδόν σε κάθε άρθρο μου.

Τώρα που το συνειδητοποίησες, είναι η στιγμή να πράξεις και αναλόγως. Οι ηγέτες αναδεικνύονται στις οριακές στιγμές. Όχι μόνο χτυπώντας το χέρι στο μαχαίρι, αλλά και δίνοντας το χέρι σε όποιον του το προφέρει.

Κύριε πρωθυπουργέ, αγαπητέ Αλέξη

Βιάσου, ο χρόνος λειτουργεί εναντίον της Ελλάδας. Από την αρχή έτσι ήταν και ας πίστευε πως ίσχυε το αντίθετο. Πάρε την πρωτοβουλία που απαιτούν οι περιστάσεις, συνέχισε ΤΩΡΑ τις διαπραγματεύσεις και κλείσε τη συμφωνία. Έτσι κι αλλιώς κέρδισες περισσότερα από όσα πίστευαν οι περισσότεροι. Μπορεί να αντιμετωπίσεις εσωκομματική ανταρσία, αλλά ο λαός θα είναι μαζί σου.

Αν επιμείνεις, η γνώμη μου είναι πως θα χάσεις το δημοψήφισμα, αλλά θα νικήσεις στις εκλογές που θα ακολουθήσουν, διότι ο κόσμος θέλει και το ευρώ και εσένα πρωθυπουργό αυτή την ώρα. Το «μάρμαρο» της αναταραχής θα το πληρώσει η Ελλάδα.

Και κάτι τελευταίο: Το δημοψήφισμα δεν αποτελεί γιορτή δημοκρατίας, αλλά κατάργηση της πολιτικής, την οποία θέλεις να επαναφέρεις στο προσκήνιο. Όταν αναθέτεις στο λαό την ευθύνη διαχείρισης κορυφαίων ζητημάτων, στέλνεις στο περιθώριο την πολιτική και τους πολιτικούς…

Keywords
Τυχαία Θέματα