Αλέξη, λογική διεκδίκησης και όχι ενδοτισμού

00:12 22/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα έφερνε τόσο αρνητικά αποτελέσματα, ώστε θα λειτουργούσε παραδειγματικά για τους λαούς της Ευρώπης, αποδεχόμενοι αγόγγυστα τη γερμανική ηγεμονία….

Κάποια από τα γερμανικά ΜΜΕ το λένε και το έλεγαν ξεκάθαρα: η πολιτική ελίτ της χώρας τους. αλλά και των άλλων χωρών – δορυφόρων, δεν θα διστάσουν να πνίξουν την Ελλάδα για να μην εξαπλωθεί και αλλού ο μολυσματικός

ιός του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην κυριαρχήσει το Podemos στην Ισπανία, το Sinn Fein στην Ιρλανδία, καθώς και άλλα αριστερά κόμματα που θα αδράξουν την ευκαιρία από άλλες χώρες.

Η αποτυχία επίλυσής της κρίσης τονίζει την πολιτική αδυναμία της ΕΕ. Οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών στον δημόσιο τομέα, καθώς και η εμμονική στάση των Ευρωπαίων για ισοσκελισμένους προυπολογισμους ή ακόμα και πλεονασματικούς… ως συνταγή για την ανάπτυξη, μοιάζουν ξεπερασμένες.

Σε σύγκριση με το 2012, οι πιθανότητες για οικονομική μετάδοση μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη είναι μικρότερες, λένε πολλοί οικονομολογοι… αλλά οι πιθανότητες για ένα πολιτικό ντόμινο πολύ μεγαλύτερες. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο τελευταίο εurogroup, όπου χώρες όπως η Ισπανία (που το κυβερνών κόμμα θα χάσει τις εκλογές), η Πορτογαλία (που επίσης η κυβέρνηση θα χάσει τις εκλογές), στοιχήθηκαν πίσω από το άρμα της Γερμανίας….

Το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από το αποτέλεσμα στην Ελλάδα βασίζεται σε μια απλή διαπίστωση: το οικονομικό τραύμα από την κρίση που έχει πλήξει την Ελλάδα καταστρέφει την κοινωνία. Με την ανεργία των νέων να χτυπάει κόκκινο, μια ολόκληρη γενιά οδηγείται στην ισοπέδωση, στην ανέχεια και στον αποκλεισμό.

Συνεπώς…η ελληνική κυβέρνηση έχει μόνο ένα δρόμο.. εξωστρεφείς πολιτικές με ευρωπαικό προσανατολισμό.. μέσα απο μια λογική διεκδίκησης και όχι ενδοτισμού που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια…

Οπως έγραψε και ο Mark Mazower…η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβολίζει την αποκήρυξη της Ευρώπης, αλλά τον επαναπροσδιορισμό της…..

Keywords
Τυχαία Θέματα