Αγωνία στην Ευρώπη για το αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών

11:48 4/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Στις σημερινές εκλογές στην Αυστρία στρέφονται τα βλέμματα της Ευρώπης καθώς ένας από τους δύο υποψήφιους που διεκδικούν το αξίωμα του Προέδρου είναι ο ευρωσκεπτικιστής και ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ. Εδώ και έναν χρονο περίπου η χώρα ζει σε προεκλογικό πυρετό καθώς τον Μάιο ακυρώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα, τον Οκτώβριο αναβλήθηκε η εκλογικη διαδικασία και οι προεδικές εκλογές διεξάγονται σήμρα, μετά το αποτέλεσμα για Brexit και τη νίκη του

Ντόναλντ Τραπ στις ΗΠΑ. Τον Μάιο είχε επικρατήσει με μικρή διαφορά ο φιλελεύθερος οικολόγος υποψήφιος, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, ωστόσο, το Κόμμα της Ελευθερίας του Χόφερ αμφισβήτησε το αποτέλεσμα οδηγώντας σε επανάληψη των εκλογών.

«Η σημερινή ψήφος θα καθορίσει τον ρόλο της Αυστρίας στην Ευρώπη και τη φήμη της στον κόσμο» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, Ότμαρ Κάρας, ο οποίος στην Ελλάδα έγινε ιδιαίτερα γνωστός προ διετίας ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα έργα και τις ημέρες της τρόικας. Παρ’ όλο που προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα υποστηρίζει ανοιχτά τη φιλοευρωπαϊκή υποψηφιότητα του Βαν Ντερ Μπέλεν, σημειώνοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε μαζί τον λαϊκιστικό εθνικισμό, αντιμετωπίζοντας από κοινού τις προκλήσεις της εποχής μας».

Συνεχίζοντας o Αυστριακός ευρωβουλευτής, χαρακτηρίζει τη σημερινή εκλογική μάχη μια «απόφαση- ορόσημο μεταξύ συνεργασίας και απομόνωσης, συνυπευθυνότητας και αλληλοεπίρριψης ευθυνών, δικαιοσύνης και προστατευτισμού». Ο ίδιος αναφέρει πως «οι φίλοι του Χόφερ είναι ο Πούτιν, η Λε Πεν, ο Φάραζ και ο Βίλντερς που υποστήριξαν το Brexit και επομένως την αποδυνάμωση της Ευρώπης, ενώ πανηγύρισαν τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ».

Έχοντας μπροστά τους δύσκολες εκλογικές μάχες σε Ολλανδία και Γαλλία, οι Βρυξέλλες, όπως είναι λογικό δεν έχουν να φοβούνται μόνο την αναβίωση του φαντάσματος μιας εκλεγμένης ακροδεξιάς στην Αυστρία. «Ενδεχόμενη νίκη του Χόφερ θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στη Λεπέν», εκτιμά ο Τόμας Μάιερ, ανταποκριτής της αυστριακής εφημερίδας «De Standard» στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος υπογραμμίζει, ωστόσο, πως ο αυστριακός λαός ήταν πάντα στην πλειοψηφία του υπέρ της ΕΕ, και ουσιαστικά ακόμα και αν εκλεγεί ο ακροδεξιός υποψήφιος δεν κινδυνεύει να αποχωρήσει η Αυστρία από την ΕΕ. «Ακόμη και το δημοψήφισμα που είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Χόφερ διέψευσε, αφού αντιλήφθηκε ότι δεν θα το κέρδιζε», εξηγεί ο Τ. Μάιερ στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ουλρίκε Λούνατσεκ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τελικά «ο ανοιχτόμυαλος και φιλοευρωπαίος Βαν Ντερ Μπέλεν θα αναδειχθεί νικητής». Μιλώντας, επίσης, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές, έκανε λόγο για μια «ιδιαιτέρως ανησυχητική πόλωση» που δεν «αφορά μόνο την Αυστρία αλλά καταδιώκει όλη την Ευρώπη», ενώ έκανε και αυτή τη σύνδεση με τις εκλογές στις ΗΠΑ, το Brexit αλλά και τις επερχόμενες εκλογές στην Γαλλία.

«Το Κόμμα της Ελευθερίας είχε εδώ και πολλά χρόνια υψηλά νούμερα και αυτό οφείλεται στην αποτυχία των δύο παραδοσιακών κόμματων του Σοσιαλιστικού και του Χριστιανοδημοκρατικού» ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας πως «δυστυχώς» πρόκειται για μια «ψήφο διαμαρτυρίας, ενάντια στα φιλευρωπαϊκά κόμματα». Για τη Λούνατσεκ, ένας ακόμα λόγος για την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Αυστρία είναι ότι πολλοί πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, την ξενοφοβία, την προσφυγική κρίση, σημειώνοντας ότι η Αυστρία μαζί με τη Γερμανία ήταν από τις χώρες που δέχθηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων.

«Ο Χόφερ είναι ένας 40ρης που είναι λογικό να έχει μεγαλύτερη πέραση στους νέους ανθρώπους, σε σχέση με τον Βαν Ντερ Μπέλεν ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος σε ηλικία» επισημαίνει ο Τόμας Μάιερ εξερευνώντας και τους λιγότερο προφανείς λόγους για τους οποίους η πιθανότητα να εκλεγεί ένας ακροδεξιός υποψήφιος στην Προεδρία της Αυστρίας είναι ορατή.

Keywords
Τυχαία Θέματα