Αγκυλωτούς σταυρούς σχεδίασαν άγνωστοι στη Συναγωγή των Ιωαννίνων (BINTEO)

13:48 13/9/2016 - Πηγή: Aixmi

Την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, όσο και της ισραηλιτικής κοινότητας Ιωαννίνων, έχει προκαλέσει η βεβήλωση της εβραϊκής συναγωγής, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο.

Ειδικότερα, άγνωστοι σχεδίασαν αγκυλωτούς σταυρούς στους εξωτερικούς τοίχους της Συναγωγής καθώς και σε γειτονικά σπίτια.

Ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, εκφράζει την θλίψη

και τον αποτροπιασμό του για το γεγονός, ενώ επισημαίνει πως η αντισημιτική ρητορική του μίσους των τελευταίων εβδομάδων, οδηγούν τους αμετανόητους νοσταλγούς ενός εφιαλτικού παρελθόντος, να βανδαλίσουν ιερούς χώρους.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, με σχετική ανακοίνωση, καταδικάζει το γεγονός και εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη βεβήλωση της εβραϊκής συναγωγής. Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, τονίζει μεταξύ άλλων:

«Οι εικόνες του συμβόλου του ναζισμού, προκαλούν θλίψη σε μια πόλη που κουβαλάει ακόμη το φορτίο της μνήμης από τις θηριωδίες των ναζί. Τα Γιάννενα και η Ήπειρος κουβαλούν το βαρύ φορτίο από τη μνήμη 2.000 Γιαννιωτοεβραίων που χάθηκαν, από τη μνήμη δεκάδων χωριών που κάηκαν, ξεκληρίστηκαν, σημαδεύτηκαν, από το μίσος των ναζί.

Η εικόνα της σβάστικας, δεν βεβηλώνει μόνο την εβραϊκή συναγωγή, βεβηλώνει τη μνήμη χιλιάδων συνανθρώπων μας, θυμάτων του φασισμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα