Xαιρετίζει τη συμφωνία το EwG-Τα προαπαιτούμενα και μετά η δόση

19:37 4/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσει την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, το EuroWorking Group «χαιρέτισε την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών πάνω σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος του

Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σε συνέχεια της εφαρμογής των προαπαιτούμενων δράσεων από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορούσε να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους της επόμενης εκταμίευσης, ενώ επίσης στο άμεσο μέλλον να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016».

Η σημερινή συνεδρίαση, η οποία έκτακτη, έγινε προκειμένου να εξεταστεί η συμφωνία και να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα στην πορεία για το Eurogroup . Σηματοδοτεί και την συνέχιση των συζητήσεων για να βρεθεί κοινή γραμμή στο θέμα του χρέους μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης. Σε αυτό το ζήτημα ορόσημο θεωρείται η συνάντηση των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας μεταξύ 11-13 Μαΐου.

Εκεί θα βρεθούν οι βασικοί «παίκτες» γύρω από το ελληνικό ζήτημα και προγραμματίζεται συνάντηση σε επίπεδο Washington Club, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που τρέχει παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για την τεχνική συμφωνία ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στο θέμα του χρέους, θα πρέπει να γίνει η αναλυτική περιγραφή των μέτρων που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να πάει πρόταση στο εκτελεστικό του συμβούλιο για νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι θα υπάρξει και μία ακόμα συνεδρίαση σε επίπεδο EwG, η οποία είναι ήδη προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου, προκειμένου να επανεξετάσει την πορεία των πραγμάτων. Εκείνες τις ημέρες άλλωστε (πιθανότατα στις 16 Μαΐου) θα ψηφίζεται και από την Ελληνική Βουλή η συμφωνία.

Πηγή: Euro2day.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα