Tροπολογία του ΥΠΟΙΚ «χαϊδεύει» τους μεγαλοφοροφυγάδες

09:32 22/7/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε «φιάσκο» εξελίσσεται τελικά η προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει υπό περιορισμό τη φοροδιαφυγή που διαπράττεται μέσω της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων και τιμολογίων.

Η τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή καθιερώνει ένα νέο καθεστώς επιβολής προστίμων για τις παραβάσεις της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων, το οποίο αυξάνει στα ύψη τα πρόστιμα μόνο για τους μικροπαραβάτες και εξακολουθεί να «χαϊδεύει» τους μεγαλοφοροφυγάδες, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Οι

δύο όψεις

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία, το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί σε μια μικρή επιχείρηση που δεν εξέδωσε 30 αποδείξεις συνολικής αξίας 300 ευρώ αυξάνεται κατά 762%, από τα 29 στα 250 ευρώ, και αντιστοιχεί στο 83,33% της αξίας των μη εκδοθεισών αποδείξεων! Όμως, σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης που δεν εξέδωσε 300 αποδείξεις συνολικής αξίας 15.000 ευρώ το πρόστιμο παραμένει ίδιο, στα 1.451,61 ευρώ ή στο 9,67% της αξίας των μη εκδοθεισών αποδείξεων!

Επιπλέον, το νέο προτεινόμενο νομοθετικό καθεστώς εξακολουθεί να μην καλύπτει τις περιπτώσεις χιλιάδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ, μεταξύ των οποίων ιδιωτικά ιατρεία, ιδιωτικά φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Ουσιαστικά, ακόμη και μετά την εφαρμογή των ρυθμίσεων της τροπολογίας, τα κίνητρα για τη διάπραξη φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων ή τιμολογίων θα παραμένουν ισχυρά, ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα