Tόμσεν: Η κυβέρνηση του Τσίπρα έκανε τις περικοπές των συντάξεων

15:31 24/10/2017 - Πηγή: Aixmi

H κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν η πρώτη που συμφώνησε να υπάρξει περικοπή στις συντάξεις αποκαλύπτει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν.

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να εξηγηθεί στον αυστριακό φορολογούμενο ότι πρέπει να γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο κ.Τόμσεν απαντά πως «αυτό που ζητάμε είναι χώρος για τους Ελληνες να αναπνεύσουν,

ώστε να ολοκληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και να ανακάμψουν», ενω διαβεβαίωσε τους Αυστριακούς πολίτες ότι θα πάρουν όλα τα δανεικά πίσω. «Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, κατάφερε εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή. Τώρα η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερες προθεσμίες για να αποπληρώσει τα χρέης της και μία περίοδο στην οποία θα επωφεληθεί από μορατόριουμ πληρωμών» είπε.

Ο κ. Τόμσεν επιμένει πως το ΔΝΤ ήταν πάντα κατά της αύξησης της φορολογίας.

«Πάντα επιχειρηματολογούσαμε ότι η στρατηγική της αύξησης των φορολογικών βαρών δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα εάν δεν διευρυνθεί η φορολογική βάση. Οι φορολογικές διοικήσεις στην Ελλάδα έχουν αποτύχει δραματικά γιατί δεν έχουν κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλη μία ανησυχία αφορά τις συντάξεις: προκειμένου να μην τις μειώσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχθηκαν σχεδόν κάθε άλλη περικοπή δαπάνης. Στο σημείο όμως που δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία και η αστυνομία να λέει ότι δεν έχει χρήματα για να αλλάξει λάστιχα στα περιπολικά! Γενικά οι δαπάνες συγκρατήθηκαν με έναν μη διατηρήσιμο τρόπο. Γι αυτό και εμείς, ως ΔΝΤ, απαιτούμε εδώ και χρόνια μεταρρυθμίσεις τόσο στη φορολογία όσο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Και τελικά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα επιτέλους συμφώνησε» δηλώνει στην Der Standard.

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν δεν υπήρχε εναλλακτική στις περικοπές, αφού δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους, αν και αναγνωρίζει ότι ίσως θα έπρεπε να είναι μικρότερες.

Keywords
Τυχαία Θέματα