Le Monde: Ερντογάν, η τρέλα του μεγαλείου

13:37 17/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Μία ημέρα πριν από το δημοψήφισμα στην Τουρκία, η γαλλική Le Monde, σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Ερντογάν, η τρέλα του μεγαλείου», αναφέρεται στην προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να συγκεντρώσει πάνω του όλες τις εξουσίες.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος το ναι στο δημοψήφισμα

θα έδινε λευκή επιταγή στον Ερντογάν να επεκτείνει την επιρροή του σε όλη τη χώρα. Η δύναμη του βρίσκεται στις λέξεις. Με τη στεντόρεια φωνή του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας αδιαμφισβήτητος ρήτορας που στις φλογερές ομιλίες του αναμειγνύει τα ιερά λόγια του τζαμιού με τα λόγια του δρόμου. «Αγαπητά αδέρφια, εξαπέλυσαν εκστρατεία εναντίον της ημισελήνου», είπε στα μέσα Μαρτίου σε τόνο ιεροκήρυκα, αυτός ο πρώην μαθητήςς ενός θρησκευτικού γυμνασίου, αναφερόμενος στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απαγορεύσει τη μαντίλα στον εργσιακό χώρο.

Στις προεκλογικές του ομιλίες ο Τούρκος πρόεδρος παραφράζει παραβολές από το Κοράνι, κάνει αναφορές στην οθωμανική ιστορία, κάνει πολιτικές διακηρύξεις και ρίχνει κατάρες στους υποστηρικτές του «όχι» τους οποίους παρομοιάζει με τους πραξικοπηματίες του Ιουλίου ή τους τρομοκράτες.

Ο Ερντογάν μπορεί να είναι ταυτόχρονα λυρικός όταν ανακοινώνει τη δημιουργία «της μεγαλύτερης κρεμαστής γέφυρας στον κόσμο», πάνω από το στενό των Δαρδανελλίων ή και ιεροκήρυκας όταν καταγγέλλει «την παγκόσμια συμμορία» που συνομωτεί εναντίον της Τουρκίας γράφει μεταξύ άλλων η Le Monde.

Kαι το άρθρο καταλήγει τονίζοντας ότι ο Ερντογάν αισθάνεται πως έχει διττή αποστολή: να δώσει στο Ισλάμ τη θέση του στην Τουρκία και να αποκαταστήσει την Τουρκία στη θέση της στον κόσμο, σημειώνει ο αρθρογράφος Cengiz Candar που προσθέτει ότι επίσης η αδυναμία του Ερντογάν είναι και πάλι οι λέξεις που του γλυστρούν…

Keywords
Τυχαία Θέματα