Kάπρι : H «χρυσή» εποχή στο νησί των Kροίσων και των ειδώλων

08:37 8/7/2016 - Πηγή: Aixmi

“Τη βρήκα στο νησί του Κάπρι, κάτω από τη σκιά μιας καρυδιάς…” τραγουδάει ο συγκλονιστικός Φρανκ Σινάτρα με τη βελούδινη φωνή του, ενώ οι νότες μιας ορχήστρας με γοητευτικά μαντολίνα, στέλνουν κύματα αξεπέραστου ρομαντισμού στην ατμόσφαιρα.

Λένε πως όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη. To ίδιο αξίζει να πει κανείς για ένα μικρό, ξεχωριστό νησί ανοιχτά της Νάπολης που μαγεύει τους επισκέπτες του στο πέρασμα των αιώνων.

Στη Δυτική Μεσόγειο, λοιπόν, ξεπροβάλλει στη θάλασσα ένα σύμπλεγμα από κατακόρυφους βράχους. Το Κάπρι. Σύμφωνα με τον Όμηρο, στις σπηλιές του κατοικούσαν

οι Σειρήνες. Από εκεί τραγουδούσαν το σαγηνευτικό τους τραγούδι παρασύροντας τους άτυχους ταξιδιώτες και… ξεμυαλίζοντας τον Οδυσσέα.

Δεν είναι διόλου τυχαίο πως στους περισσότερους, αυτό το μέρος φέρνει στο νου συνειρμούς μια χρυσής εποχής, καθώς μεγιστάνες του πλούτου, γαλαζοαίματοι, αστέρια του κινηματογράφου, εκκεντρικοί συνέδεσαν μαζί του, το δικό τους προσωπικό μύθο.

Στη γοητεία του Κάπρι υπέκυψαν Ρωμαίοι, αυτοκράτορες – όπως ο Τιβέριος, μεγιστάνες του πλούτου όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης , σταρ όπως η Μπριζίτ Μπαρντό , γαλαζοαίματοι όπως η Γκρέις Κέλι με το Ρενιέ του Μονακό.

Ο αυτοκράτορας, Τιβέριος, ήταν ο πρώτος επιφανής κάτοικος του νησιού. Λέγεται πως στη Villa Jovis, όπου κυβερνούσε την αυτοκρατορία, συνέβαιναν διάφορα και επί το πλείστον ακόλαστα. Στα τέλη του 19ου αιώνα, σπουδαίοι στοχαστές κι ελεύθερα πνεύματα, όπως ο Σόμερσετ Μομ, γερμανοί καλλιτέχνες, Ρώσοι επαναστάτες και συγγραφείς- όπως ο Μαξίμ Γκόργκι και ο Λένιν- άρχισαν να επισκέπτονται το νησί και να μαγεύονται από τις ομορφιές της φύσης με τον ήλιο, τη θάλασσα, τα σπήλαια και τα πεύκα.

Villa Jovis

Στη δεκαετία του ‘30, ο Μουσολίνι προσπάθησε να πατάξει το προκλητικό κλίμα του ελίτ θερέτρου. Μάταια όμως. Ακόμα και η Έντα Τσιάνο, κόρη του, γοητεύτηκε από την αύρα του Κάπρι. Παρόλο που ήταν παντρεμένη με τον υπουργό εξωτερικών του πατέρα της ερωτεύεται τον Πιέτρο Καπουάνο, ιδιοκτήτη του πιο διάσημου κοσμηματοπωλείου του νησιού “Chantecler”. Μην μπορώντας να αντισταθεί στο κάλεσμα των Σειρήνων, μετά το θάνατο του Μουσολίνι, κυνηγημένη από τους συμμάχους του, καταφεύγει στο Κάπρι με τη βοήθεια του Καπουάνο. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με ένα τοπικό φολκλόρ, ήταν κρυμμένη κάτω από σωρούς λαχανικών μέσα σε ένα φορτηγό.

«Chantecler»

Αργότερα, στη δεκαετία του ‘60, το μαγευτικό Κάπρι, έλκει σα μαγνήτης τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες.

Σπουδαίοι συγγραφείς, όπως, ο Γκράχαμ Γκριν, ο Ζαν Πολ Σαρτρ, κροίσοι και γενικά όλη η αφρόκρεμα της χώρας του θεάματος, συγκεντρώνεται εκεί.

Η ιστορική «Piazetta»

Σε ποιά ονόματα να πρωτοαναφερθεί κανείς; Στην ιστορική Piazetta “το μικρό θέατρο του κόσμου”, όπως χαρακτήρισε -όχι άδικα- ο συγγραφέας Νόρμαν Ντάγκλας- σύχναζαν η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ -με τον εκάστοτε σύζυγό της-, η Σοφία Λόρεν, ο Μάικλ Κέιν, ο Τόνι Κέρτις, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Ρίτα Χέιγουρθ, η Όντρει Χέμπορν, ο Όρσον Γουελς. Τρούμαν Καπότε, οι συγγραφείς Γκράχαμ Γκριν, Αλμπέρτο Μοραβια, η Έλσα Μοράντε και Κούρτσιο Μαλαπάρτε.

Ρίτα Χέιγουρθ

Ελίζαμπεθ Τέιλορ

Όντρει Χέμπορν

Γκρέις Κέλι & Ρενιέ

Κούρτσιο Μαλαπάρτε

Ίνγκριντ Μπέργκμαν

Αλμπέρτο Μοραβια & Έλσα Μοράντε

Ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ εμπνεύστηκε από το Κάπρι για να γυρίσει την ταινία “Περιφρόνηση” με πρωταγωνίστρια τη Μπριζίτ Μπαρντό. Η εθνική σταρ της Γαλλίας πήγαινε με τη βάρκα στο Blue Grotto – μια σπηλιά στη θάλασσα- κι εκεί κολυμπούσε, πλάι από τα ερείπια ενός ρωμαικού νυμφαίου.

Μπριζίτ Μπαρντό

Ο Πάμπλο Νερούδα, επίσης εμπνεύστηκε από το νησί των Σειρήνων. Ο “αιώνια” ερωτευμένος ποιητής έζησε εκεί για αρκετά χρόνια κι εμπνεύστηκε για πολλά ποιήματά του καθώς και για την ταινία “Ο ταχυδρόμος”.

Κάπρι – Η βασίλισσα της πέτρας, γράφει ο Πάμπλο Νερούδα

Ο κόσμος της μόδας δε θα μπορούσε να λείπει από αυτό το μυθικό νησί. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 ο Βαλεντίνο αγοράζει μια από τις παλαιότερες βίλες του νησιού, τη Villa Cercola. Τα fashion icons εκείνης της εποχής καθέρωσαν ένα στυλ που έχει μείνει στην ιστορία της μόδας : τα παντελόνια κάπρι, τα σοφιστικέ μαντήλια, τα χειροποίητα σανδάλια, τα μεγάλα γυαλιά ηλίου, τα καπέλα με γείσο.

Villa Cercola

Ανάμεσα στους διασημότερες επισκέπτες και θαυμαστές του Κάπρι υπήρξαν ο Έλληνας κροίσος Αριστοτέλης Ωνάσης και η Τζάκι Κένεντι Ωνάση. Αρχικά ο Ωνάσης επισκεπτόταν το νησί με την πρώτη του σύζυγο, την Τίνα Λιβανού, και αργότερα με τη Μαρία Κάλλας. Ενώ η Τζάκι επισκέπτεται το Κάπρι για πρώτη φορά το 1962 μαζί με τον Τζιάνι Ανιέλι. Έξι χρόνια αργότερα, το 1968, ήταν η πρώτη χρονιά που έρχονται μαζί.

Τίνα Λιβανού & Μαρία Κάλλας

Τζάκι Κένεντυ Ωνάση

Στο βιβλίο “Κάπρι : Οι πρωταγωνιστές μιας χρυσής εποχής”, ο Αλμπέρτο Φεντερίκο (ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου “La Campanina”) αναφέρεται αναλυτικά στον Ωνάση. Η σύζυγός του, μάλιστα, Λίνα, θυμάται :”Ένα βράδυ που το ζευγάρι (Αριστοτέλης- Τζάκι) έτρωγε στο εστιατόριο “Pina”, η Τζάκι αποφάσισε ξαφνικά ότι ήθελε να αγοράσει ένα κόσμημα. Τηλεφώνησε στον Αλμπέρτο και του ζήτησε να της φέρει μια χρυσή αλυσίδα. Κατόπιν εντολής της ο κοσμηματοπώλης της έδειξε το κόσμημα μέσα στις τουαλέτες του εστιατορίου. Δεν ήθελε κανένας να τη δει.”

Τζάκι Κένεντυ Ωνάση & Αριστοτέλης Ωνάσης

Όσα χρόνια και αν περάσουν, η αίγλη του Κάπρι δε ξεφτίζει. Οι σταρς του σήμερα όπως και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες το λατρεύουν κι επιλέγουν το εκπληκτικό “Capri Palace hotel & Spa” για τη διαμονή τους.

Capri Palace Hotel & Spa

Πρόκειται για ένα μαροκινό κατάλευκο κτίσμα χτισμένο ψηλά στο Ανακάπρι. Ένα από τα πολυτελή ξενοδοχεία που αποτελεί θέλγητρο για τους θιασώτες του Κάπρι, είναι το ιστορικό “Hotel Caesar Augustus”.

Hotel Caesar Augustus

Το νησί των Σειρήνων, δε φημίζεται για τις παραλίες του, με εξαίρεση την ειδυλλιακή Marina Picolla που είναι περιζήτητη. Ξεχωρίζει, όμως, για τα αμέτρητα μονοπάτια με τις καταπράσινες και πανέμορφες διαδρομές.

Marina Piccola

Αεροπορικώς μέσω Ρώμης, με το πλοίο της γραμμής από τη Νάπολη και τα λιμάνια της Νοτίου Ιταλίας, μπορεί να οδηγηθεί κανείς στο ιδιαίτερο αυτό νησί. Στο νησί που… ίσως τώρα πια δίνει την αίσθηση μιας γοητευτικής παρακμής κι αφήνει μια γλυκιά νοσταλγία για τη χρυσή εποχή που έζησε.

“Αργοπεθαίνει
Όποιος δεν ταξιδεύει,
Όποιος δεν διαβάζει,
Όποιος δεν ακούει μουσική,
Όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του.” γράφει ο Πάμπλο Νερούδα σε ένα από τα κορυφαία ποιήματά του.

Από πολλούς επισκέπτες του Κάπρι, λέγεται πως συνδυάζει τον ιδανικό προορισμό για μελέτη, περισυλλογή και προσωπική ηρεμία. Όπως ακριβώς περιγράφει ο Νερούδα στο ποίημά του.
Ίσως μόνο αν περπατήσουμε και χαθούμε μέσα στα μεσαιωνικά δρομάκια του, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τί είναι αυτό που τόσα χρόνια μαγεύει τόσους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγή φωτογραφιών: www.capri.com, «Capri 1950: Vita Dolce Vita»- Marcella Leone De Andreis

Keywords
Τυχαία Θέματα