«Hate hurts»: Έκθεση φωτογραφίας για τα εγκλήματα μίσους

15:07 7/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Στο Στέκι Μεταναστών έως τις 28 Μαρτίου παρουσιάζεται το «Hate hurts», ένα ντοκιμαντέρ-φωτογραφικό έργο που προβάλλει τις ιστορίες ανθρώπων, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα εγκλημάτων μίσους.

Το πρώτο μέρος της έκθεσης ξεκινά από την Ελλάδα, όπου τα περιστατικά των εγκλημάτων μίσους είναι ιδιαίτερα υψηλά στις κοινότητες των προσφύγων και μεταναστών. Θίγει την ανάγκη παρέμβασης για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση και η αύξηση του

ρατσισμού σαν μια ανθρωπιστική κρίση και την ανάγκη για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αιτίες και τις επιπτώσεις αυτών των εγκλημάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν καταγραφεί, στην Ελλάδα τα πιο συχνά θύματα είναι πρόσφυγες και μετανάστες/στριες, ΛΟΑΤKI άτομα (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Κουήρ, Ίντερσεξ) και Εβραίοι/ες.

Όσον αφορά σε ποιες περιοχές της Ελλάδας διαπράττονται πιο συχνά εγκλήματα μίσους, το 2014 η γεωγραφική διασπορά των περιστατικών ρατσιστικής βίας είχε ως εξής: 43 περιστατικά έλαβαν χώρα στην Αθήνα, κυρίως σε περιοχές του κέντρου όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η Αττική, η πλατεία Αμερικής, το Πεδίο του Άρεως και άλλες περιοχές γύρω από την Ομόνοια.

Οι επιθέσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου έλαβαν χώρα στο Σύνταγμα και στις περιοχές πλησίον του κέντρου, όπως το Παγκράτι, ο Κεραμεικός, ο Βοτανικός και το Γκάζι. Άλλες επτά καταγράφηκαν στον νομό Αττικής πέραν του δήμου Αθηναίων.

Επίσης, καταγράφηκαν 17 περιστατικά στην Πάτρα, τρία περιστατικά στη Θεσσαλονίκη, ένα περιστατικό στο παζάρι Μανωλάδας Ηλείας, ένα στον νομό Ηρακλείου και ένα στον νομό Ρεθύμνου Κρήτης, ενώ καταγραφές υπάρχουν επίσης στην Κόρινθο, το Κιλκίς, τη Λάρισα και την Ορεστιάδα.

Η πλειονότητα των περιστατικών έλαβε χώρα σε δημόσιους χώρους, και έξι περιστατικά συνέβησαν εντός μέσων μαζικής μεταφοράς και ταξί, ενώ για πρώτη φορά καταγράφηκαν επιθέσεις σε χώρους ιδιαίτερης θρησκευτικής και συμβολικής αξίας.

Επίσης, καταγράφηκαν δύο περιστατικά σε σχολεία. Έξι περιστατικά συνέβησαν σε χώρους κράτησης: τρία περιστατικά εντός του Κέντρου Κράτησης της Αμυγδαλέζας (εκ των οποίων τα δύο συνδέονται με ομοφοβικές επιθέσεις), δύο στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας και ένα σε αστυνομικό τμήμα της Πάτρας.

Η έκθεση «Hate Hurts», που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας, θα φιλοξενείται στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 13, Αθήνα) και θα διαρκέσει έως τις 28 Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα