H ΝΔ κατέθεσε πρόταση νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου»

16:18 9/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Πρόταση νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με αυτή, σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου, νοούμενη ως την αντίληψη ενός ανθρώπου για το φύλο του και του καταχωρισμένου στα οικεία μητρώα φύλου, το πρόσωπο μπορεί, μια μόνο φορά, να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στην προσωπική του επιθυμία και αίσθηση του σώματός του, καθώς και στην εξωτερική του εικόνα.

Η διόρθωση

του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται με τη διαδικασία των άρθρων 782 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η δικαστική απόφαση εκδίδεται μετά από δύο αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους τέσσερις μήνες.

Μεταξύ άλλων, τίθενται μια σειρά προϋποθέσεις, μια εκ των οποίων είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να είναι ενήλικο.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά σε σχετικό δελτίο τύπου της Νέας Δημοκρατίας η «Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του πράγματος, να αποσύρει το νομοσχέδιο και να δεχθεί εξ΄ ολοκλήρου την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κινείται στους εξής άξονες:

Σέβεται την επιλογή του προσώπου
Εγγυάται συνθήκες εχεμύθειας
Συμβαδίζει με τη διεθνή πραγματικότητα
Διασφαλίζει τον ενσυνείδητο χαρακτήρα της βούλησης του ενδιαφερομένου και τη σταθερή πρόθεσή του
Λαμβάνει υπόψη τυχόν επιπτώσεις σε τρίτα πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με τον αιτούντα
Μεριμνά για τις απαιτούμενες κρατικές παρεμβάσεις και ενημερώσεις.

Ειδικότερα, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει:

Την δυνατότητα αλλαγής ταυτότητας φύλου μόνο μια φορά και μόνο από ενήλικα και μη έγγαμα άτομα και κατόπιν βεβαίωσης του υπεύθυνου του Ειδικού Ιατρείου του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, από την οποία να προκύπτει ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη.

Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται μετά από δύο (2) αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους τέσσερις (4) μήνες.

Τη δημιουργία ειδικών δομών, στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό, για την υποστήριξη των ενδιαφερομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα