Guardian: Οι συμβουλές του Ομπάμα στη Μέρκελ για τον Τραμπ

18:28 14/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Επί μήνες, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωνε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ακατάλληλος για να γίνει ο διάδοχός του. Τώρα πρέπει να «μασήσει» τα λόγια του, γράφει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα του ο Ομπάμα έχει ένα δύσκολο καθήκον στο ταξίδι του στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και είχε σχεδιαστεί ως ένας αποχαιρετιστήριος γύρος θριάμβου, τώρα η τελευταία επίσκεψη του Ομπάμα ως πρόεδρος των ΗΠΑ

θα περιλαμβάνει ένα αμήχανο καθήκον. Θα πρέπει να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η προεδρία του Τραμπ δεν θα είναι τόσο κακή όσο φοβούνται. Η δουλειά δεν είναι εύκολη. Ο Φρανσουά Ολάντ για παράδειγμα είχε πει τον Αύγουστο ότι οι υπερβολές του Ρεπουμπλικανού «σε κάνουν να θες να κάνεις εμετό».

Ο Ομπάμα «φόρεσε» το… γενναίο του πρόσωπο, όταν προσκάλεσε τον διάδοχό του στον Λευκό Οίκο την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με τον Guardian.

Υποσχέθηκε να γίνει με τάξη η μετάβαση. Αλλά όταν συναντήσει τους ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στο Βερολίνο, θα είναι δύσκολο να κρύψει τα πραγματικά αισθήματά του, συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα.

Συμβουλές στη Μέρκελ

Αν κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια να «απαλύνει» την άποψή του, δεν θα πείσει. Αντίθετα, μπορεί κατ’ ιδίαν να «προπονήσει» την Άνγκελα Μέρκελ για το ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι ώστε να κρατήσει τον Τραμπ υπό έλεγχο, όπως αναφέρει ο Guardian. Ο Λευκός Οίκος βλέπει την Γερμανίδα Καγκελάριο ως την πιο αξιόπιστη, ιδεολογικά συμβατή και ικανή Ευρωπαία σύμμαχο.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι στις πρώτες αντιδράσεις μετά από την εκλογή Τραμπ, η Μέρκελ είχε ξεκαθαρίσει ότι η μελλοντική συνεργασία τους εξαρτάται από το αν ο Αμερικανός μεγιστάνας θα αποδεχθεί τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον σεβασμό για τους νόμους και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές απόψεις.

Με την Τερέζα Μέι να μην έχει δοκιμαστεί και να είναι υπό πίεση από τις ίδιες εθνικιστικές λαϊκιστικές δυνάμεις που οδήγησαν τον Τραμπ στη νίκη, η Βρετανία και ο άπειρος υπουργός Εξωτερικών της, Μπόρις Τζόνσον, δεν μπορούν να υπολογιστούν για τη διατήρηση της κοσμοθεωρίας του Ομπάμα.

Η Γαλλία αντιμετωπίζει τα δικά της κινήματα κατά του κατεστημένου καθώς οι εκλογές πλησιάζουν.

Στην Ιταλία, ο Ματέο Ρέντσι μπορεί να έχει σοβαρά προβλήματα αν χάσει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση τον Δεκέμβριο. Και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες στερούνται «αναστήματος», σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian το οποίο προσθέτει:

«Οπως το βλέπουν οι Αμερικανοί, η Μέρκελ- και σίγουρα όχι ο ματαιόδοξος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- διοικεί την ΕΕ. Είναι η Μέρκελ εκείνη που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία του Μινσκ με τη Ρωσία, που εκτόνωσε την ουκρανική κρίση. Ξέρει τον Βλαντιμίρ Πούτιν καλύτερα από κάθε άλλο Δυτικό ηγέτη. Είναι η Μέρκελ εκείνη που ανέλαβε την αντιμετώπιση των Σύρων προσφύγων και της κρίσης στην ευρωζώνη».

Keywords
Τυχαία Θέματα