Fitch: Κίνδυνος για την Ελλάδα από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις

19:03 26/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις επιδεινώνουν την κατάσταση της οικονομίας και αυξάνουν τους κινδύνους, προειδοποιεί μεταξύ άλλων ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σε νέα έκθεση για την ελληνική οικονομία, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η επίτευξη συμφωνίας θα μετριάσει τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την Ελλάδα.

Όμως, τονίζει, η συμφωνία

θα επέλθει την τελευταία δυνατή στιγμή, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατυχήματος. Μάλιστα, σημειώνει ότι η άρνηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην προτεινόμενη συμφωνία ή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα αναβάλουν την άμεση εκταμίευση των χρημάτων.

Στο σενάριο της μη επίτευξης συμφωνίας, η Fitch επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλλει τη δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιβολής περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων.

Όπως εξηγεί, η αθέτηση της πληρωμής προς του ΔΝΤ δεν θα συνεπάγεται την υποβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης σε καθεστώς χρεοκοπίας. Ωστόσο, θα συνιστά «credit negative» για την αξιολόγηση «CCC» της Ελλάδας.

Πάντως, η Fitch επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές πριν το τέλος της νέας επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα