Financial Times: Ηρθε η ώρα να ετοιμαστούμε για ένα Grexit

11:46 16/3/2015 - Πηγή: Aixmi

«To Grexit μπορεί να μη συμβεί ποτέ αλλά είναι καιρός να ετοιμαζόμαστε» τονίζουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους που υπογράφει ο Βόλφγκανγκ Μινχάου, στο οποίο προτείνει την εισαγωγή διπλού νομίσματος για την Ελλάδα.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος κάνει λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Ευρώπης και εκτιμά

ότι οι πιθανότητες ενός «Graccident» αυξάνονται σημαντικά: «Καθώς κανείς δεν ξέρει πόσες μέρες ή εβδομάδες απέχει η Αθήνα από την χρεοκοπία, το ρίσκο μιας ξαφνικής εξόδου είναι ξεκάθαρο και παρόν. Το Grexit μπορεί να μην συμβεί ποτέ, αλλά είναι καιρός να ετοιμαζόμαστε».

Επισημαίνει ακόμη ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ είναι κάτι που κάθε λογικός άνθρωπος θα απευχόταν καθώς όχι μόνο θα υπονομεύσει την γεωστρατηγική επιρροή της ΕΕ αλλά και «οικονομικά θα αποκαλύψει μια κρυμμένη αλήθεια: η νομισματική ένωση δεν είναι παρά ένα ενισχυμένο σύστημα σταθερών ισοτιμιών».

«Δεν είναι ξεκάθαρο πως το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα θα αντιδράσει. Η νεόκοπη οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης μπορεί να μπει σε κίνδυνο» εκτιμά στη συνέχεια ο Μινχάου, προσθέτοντας ότι για την Ελλάδα «η έξοδος μπορεί να δουλέψει μακροπρόθεσμα αν γίνει καλή διαχείριση. Βραχυπρόθεσμα, όμως, θα φέρει οικονομική μιζέρια».

Πως θα γίνει όμως μια έξοδος από το ευρώ;

Σύμφωνα με τον ίδιο όχι άμεσα: «Προτεινόμενη επιλογή μου θα ήταν ένα παράλληλο νόμισμα που λειτουργεί ως μέσω συναλλαγών αλλά όχι απαραίτητα ως μέσο αποθήκευσης αξίας ή λογιστική μονάδα. Η ονομαστική του αξία θα είναι στο ευρώ. Αυτό το ψευτο-νόμισμα δεν θα είναι νόμιμό χρήμα. Η επιτυχία του εξαρτάται από το εάν ο κόσμος θα το αποδεχτεί. Ο μοναδικός του ρόλος αρχικά θα είναι να παρέχει προσωρινά ρευστότητα αν η χώρα κοπεί από την χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας. Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί εξωτερική χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Η κυβέρνηση ίσως θα πρέπει να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους ή προσωρινά να κλείσει τα σύνορα, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια».

Καταλήγοντας, ο Γερμανός δημοσιογράφος επισημαίνει ότι ένα παράλληλο νόμισμα «δεν είναι μια ελαφρά επιλογή αλλά παραμένει λιγότερο επικίνδυνη από την εναλλακτική και θα μας εξασφαλίσει έναντι του μεγαλύτερου κινδύνου, που δεν είναι το Grexit αλλά το προαναφερθέν Graccident: ένα ξαφνικό σοκ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θα προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση, παγκόσμια χρηματοπιστωτική μετάδοση και πλήγμα στη φήμη της ΕΕ».

Keywords
Τυχαία Θέματα