FT: Πιέζουν τον Τραμπ… να πιέσει το ΔΝΤ να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα

12:02 17/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Συντηρητικοί κύκλοι της Ουάσινγκτον πιέζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μπλοκάρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ο

Τραμπ πρότεινε την περικοπή της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ κατά 650 εκατ. δολ. προς τις πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ παράλληλα προκρίθηκαν για κορυφαίες θέσεις στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δύο συντηρητικοί οικονομολόγοι γνωστοί για την αυστηρή κριτική τους προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι δύο αυτές κινήσεις μπορεί να υποδεικνύουν, σύμφωνα με τους FT, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, που κατά την προεκλογική του εκστρατεία στήριξε το σύνθημα κατά της παγκοσμιοποίησης, μπορεί να ακολουθήσει μία ριζικά διαφορετική προσέγγιση προς τους διεθνείς οργανισμούς και την παγκόσμια οικονομία.

Επιπλέον, Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου θέλουν τον πρόεδρο να ακολουθήσει ακόμη πιο σκληρή γραμμή και να ασκήσει μεγάλη πίεση σε τέτοιους διεθνείς οργανισμούς και ακόμη και το ΔΝΤ να αποφασίσει την απεμπλοκή του από την Ελλάδα, καθώς η χώρα φαίνεται πως βαδίζει προς νέα κρίση αυτό το καλοκαίρι εκτός κι αν οι Ευρωπαίοι δανειστές συμφωνήσουν να προσφέρουν περισσότερα δισεκατομμύρια για την αποπληρωμή του χρέους.

Ο Ρεπουμπλικανός Μπιν Χουιζένγκα από το Μίτσιγκαν με νομοσχέδιο που κατέθεσε, ζήτησε από τη διοίκηση του Τραμπ να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και αρνηθεί την επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα, έως ότου αποπληρωθούν τα χρέη προς το Ταμείο. Όπως τόνισε

«Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι είναι ένας δανειστής έσχατης ανάγκης, όχι ένα φύλλο συκής της πρώτης λύσης για τα μέλη της ευρωζώνης», είπε ο κ Χουιζένγκα που συμπλήρωσε ότι τα χρέη της Ελλάδας προς το Ταμείο αυτή τη στιγμή είναι μη βιώσιμα και κάλεσε τους Ευρωπαίους πιστωτές να προχωρήσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Κατήγγειλε επιπλέον ότι το ΔΝΤ χρησιμοποιείται ως «πολιτικό εργαλείο» από τους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να προσδώσουν αξιοπιστία στις αποφάσεις τους.

«Το ΔΝΤ δεν είναι ένα ταμείο διάσωσης πολιτικών κομμάτων. Για επτά συναπτά χρόνια, χρησιμοποιείται ως ασπίδα των Ευρωπαίων απέναντι στους ψηφοφόρους» είπε μεταξύ άλλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα