FT για χρέος: Απαραίτητη αλλά και δύσκολη η συμφωνία

12:25 18/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Με δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρονται στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ένα σημείο όπου οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, εισέρχονται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας -ή τουλάχιστον στο χρονικό πλαίσιο της επιστημονικής φαντασίας. Οι συνομιλίες μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών της Αθήνας

και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι καταπιάνονται με τις οικονομικές προβλέψεις που εκτείνονται σε δεκαετίες στο μέλλον.

Προσπαθώντας να παντρέψουν τις απαισιόδοξες υποθέσεις του ΔΝΤ γα τα μελλοντικά πλεονάσματα του προϋπολογισμού της Ελλάδας με το περιορισμένο εύρος των επιλογών ελάφρυνσης του χρέους που η ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να δεχθεί οδηγεί σε εκπληκτικά αποτελέσματα. Σε ένα σενάριο, ορισμένα δάνεια διάσωσης δεν θα είναι δυνατό να αποπληρωθούν παρά μόνο μετά το 2100» γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος των FT.

Και σε άλλο σημείο σημειώνει: «Αυτό που πρέπει να κάνει αποτελεσματικά η Ευρωζώνη είναι να επεξεργαστεί ορισμένες επιλογές για την ελάφρυνση του χρέους, τις οποίες η ίδια σκιαγράφησε τον Μάιο του 2016. Η ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει μετά το 2018, αλλά μόνο εάν χρειαστεί και μόνο εάν η Αθήνα εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις απέκλεισαν την άμεση περικοπή σε ό,τι οφείλει η Αθήνα και ότι τα ανώτατα όρια επιτοκίων για τα δάνεια εγείρουν πολιτικά και πρακτικά προβλήματα, οι κύρες επιλογές στο τραπέζι είναι να παρατείνουν τις λήξεις των δανείων και να αναβάλουν τις πληρωμές τόκων για μεταγενέστερη ημερομηνία».

Επιπλέον οι FT αναφέρονται και στη δήλωση αξιωματούχου της ΕΕ ότι η πιθανότητα για συμφωνία στο Eurogroup είναι 50-50 λέγοντας: «Άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι. Θα υπάρξει συνολική ανακούφιση όταν αυτό συμβεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα