Die Welt: Υπάρχει μυστικό σχέδιο για προώθηση 250.000 προσφύγων από Τουρκία προς ΕΕ

18:15 10/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Ανεπίσημη προφορική δέσμευση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας φέρεται να περιέχει η συμφωνία των δύο πλευρών για επαναπροώθηση αππο την Τουρκια στην ΕΕ πολύ μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων.

Αυτό υποστηρίζει η κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt επικαλούμενη συνομιλία με τον Γκέραλντ Κνάους της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης «European Stability Initiative

(ESI).

Ο κ. Κνάους που θεωρείται και άτυπος σύμβουλος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στο θέμα των προσφύγων είπε στη Welt: «Η τουρκική πλευρά αναμένει ότι οι Ευρωπαίοι θα ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες να δέχονται ετησίως 250.000 Σύρους πρόσφυγες».

Αυτό φαίνεται πως το έχουν κατά βάσιν συμφωνήσει, γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει πως προφανώς το είχαν καταρχάς υποσχεθεί στην Τουρκία. Η υποδοχή τόσων προσφύγων ήταν προφανώς ένας όρος της Άγκυρας. Δεν υπήρχε περί αυτού επίσημη συμφωνία, αλλά προφορική. Ο Γκέραλντ Κνάους επιβεβαιώνει, ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν, όμως, πρώτα να δουν ότι πραγματικά σταματάει η μεταναστευτική ροή στο Αιγαίο πριν προχωρήσουν σε αύξηση του αριθμού υποδοχής προσφύγων.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης, ότι ο αριθμός των 160.000 προσφύγων, τους οποίους επρόκειτο να υποδεχθούν οι Ευρωπαϊκές χώρες από την Ελλάδα και την Ιταλία πλησιάζει μόνο κατά προσέγγιση.

Επιπλέον ο κ. Κνάους θεωρεί «πολιτικά πραγματοποιήσιμη και είναι σχετικά άσκοπη» μια αυτόματη κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ διότι, όπως αναφέρει «οι πρόσφυγες δε θα μείνουν σε χώρες στις οποίες δε θέλουν να ζήσουν. Πρόκειται για αερολογίες».

Ο Κνάους προτείνει στην Κομισιόν να λύσει επιτέλους τα τρέχοντα προβλήματα από το να συζητά νέα ρύθμιση δικαίου του ασύλου. Είναι λέει «σα να θες να τρέξεις Μαραθώνιο, πριν να μπορείς καν να περπατήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα