Citigroup: To deal Σόιμπλε-ΔΝΤ για το χρέος ανοίγει τον δρόμο ενός νέου μνημονίου

18:19 24/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Σε σημερινό της note η Citigroup σχολιάζει τις εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος και τονίζει πως, σύμφωνα με τα τελευταία νέα από το μέτωπο των δανειστών της Ελλάδας, το ΔΝΤ αναμένεται να παραμείνει στο περιθώριο του ελληνικού προγράμματος

έως ότου συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους, και αυτό θα είναι αρκετό για να γίνει η επόμενη εκταμίευση.

Έτσι, όπως αναφέρει το capital.gr, το Ταμείο έχει αποφασίσει πλέον επίσημα να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδοτικό ρόλο, μέχρι να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες για τα μέτρα, έτσι θα αποφευχθεί το σενάριο ενός default της Ελλάδας το καλοκαίρι. Ο Σόιμπλε μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου.

Μια τέτοια συμφωνία μεταξύ των πιστωτών θα προσπαθήσει για άλλη μια φορά να θέσει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους εκτός του τραπεζιού έως το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018. Αυτό θα μειώσει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα η ΕΚΤ να αποφασίσει να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, καθώς και την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, όπως τονίζει η Citi. Στην πραγματικότητα ανοίγει τον δρόμο για την αναγκαιότητα ενός τέταρτου προγράμματος διάσωσης.

Στο μεταξύ, όπως σημείωσε και στο χθεσινό έκτακτο report της για την Ελλάδα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – αν κριθεί ότι πρέπει να εφαρμοστούν τελικά – δεν θα οδηγήσουν σε σημαντικές διαφορές στην βιωσιμότητά του. Όπως επεσήμανε, οι περισσότερες από τις επιλογές ελάφρυνσης του χρέους στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 (δηλαδή, χρησιμοποιώντας τα υπόλοιπα € 20 δισ. του ESM για την εξαγορά των ακριβότερων δαπανηρών του ΔΝΤ, μεταφέροντας στην Ελλάδα περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη ANFA / SMP, καταργώντας το 2018 το επιτοκιακό περιθώριο των δανείων ύψους 11 δισ. ευρώ) θα έχουν μικρή μόνο διαφορά όσον αφορά την βιωσιμότητα του χρέους για τα επόμενα 50 χρόνια.
Μόνο ένα σημαντικό re-profiling των επίσημων δανείων ύψους 215 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με ανώτατα όρια επιτοκίων και αναβολές πληρωμών, θα είχαν σημασία, όπως τονίζει η Citi.

Η Citi θεωρεί ότι είναι εφικτός μόνο ένας συμβιβασμός σχετικά με ορισμένα δευτερεύοντα μέτρα μείωσης του χρέους, αλλά είναι απίθανο να γίνουν σημαντικές παραχωρήσεις σε ότι αφορά τις περιόδους χάριτος / αναβολές πληρωμής / ανώτατα όρια επιτοκίων, ιδιαίτερα εν όψει και των γερμανικών εκλογών.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα